Учени решили да проверят наистина ли термичната обработка намалява качеството на полезните вещества в нея.

Лабораторните изследвания показват, че повечето храни губят значителна част от ценните си съставки, но има и такива, които варени, задушени и консервирани, стават много по-полезни?

Що за храни са това и как правилно да ги ядем?

Защо термичната обработка е полезна?

Пресните плодове и зеленчуци са полезни за организма, от тях можем да си набавим витамини, антиоксиданти, минерални вещества.

Затова и диетолозите препоръчват да ядем минимум 3-5 порции пресни плодове всеки ден.

Но някои храни, количеството на които е ограничено, след топлинна обработка стават още по-питателни.

Високите температури активират действието на полезните вещества в техния състав.

Активността на витамините в броколите и морковите се увеличава с почти 2 пъти.

Запомнете тези храни и се старайте да ги похапвате повече термично обработени.

Храни, които са полезни приготвени

1. Патладжани

След термична обработка те придобиват нежна консистенция, по-ярък вкус, аромат и сочност.

Ако съчетаем патладжани с други зеленчуци , може да приготвим вкусно рагу, да добавим към него препечено месо.

Термичната обработка повишава активността на витамините в патладжаните, те по-лесно се усвояват, а това означава, че са по-ценни.

2. Червена чушка

Отличен източник на каротиноиди.

За да са полезни за организма, е най-добре да се запекат.

По този начин червените чушки запазват в пълен обем антиоксиданти, докато варенето и приготвяне на пара ги унищожава.

3. Бяло зеле

Този вид зеле има достатъчно много полезни свойства.

Но най-важното е, че ако редовно хапваме зеле, това спомага за увеличаване на съдържанието на желязо в организма.

При задушаване зелето образува млечна киселина, която подобрява обмяната на веществата.

Със задушено зеле е много полезно да се ядат полезни храни – с извара, със сирена, тъй като спомага за усвояване на калций.

4. Гъби

От гледна точка на калоричността, пържените гъби не могат да бъдат определени като диетична храна.

Но ползата от тях е очевидна.

Пърженето помага за разкриване на хранителния потенциал на гъбите.

Компромис между пържените ястия и стройната фигура може да са задушените гъби.

5. Праскови

Може да ви се стори наистина удивително, но сладките и вкусни плодове са по-полезни в консервиран вид.

Заготовките за зимата запазват в тях витамин С до 2 години.

Освен това консервираните праскови имат 10 пъти повече фолиева киселина.

6. Спанак

Най-добрият начин за приготвяне на спанак е пасиране.

Както показват изследванията, този способ за приготвяне на храната помага за освобождаване на някои от най-важните каротиноиди, в частност, бета-каротин и лутеин.

Учените разказват, че последните 2 елемента помагат за предотвратяване на загуба на зрение.

Освен това, термичната обработка на спанака увеличава концентрацията на витамин А и Е, цинк, тиамин и желязо.

7. Фасул

Почти никой не яде фасул суров.

Кулинарната обработка прави бобовите зърна меки, което несъмнено е полезно.

Следва да се има предвид, че бобовите култури трябва задължително да се киснат във вода не по-малко от 5 часа преди приготвяне.

В суровия фасул се съдържат лектини, които могат да предизвикат симптоми на гадене, повръщане, болки в корема.

В този случай кулинарната обработка прави фасула безопасен и вкусен.

8. Домати

Съдържат веществото ликопен, което след термична обработка се увеличава, а това означава намалява риска от онкологични заболявания.