Това лекарство супер ефективно бори тежък псориазис

Мария
Написана от Мария юни 13, 2016 13:27

Това лекарство супер ефективно бори тежък псориазис

Акценти:

  • Лекарства - одобрение
  • Препарат - медицинска практика
  • Процедура - времетраене

Свързани:

Както е известно псориазисът се проявява външна като червени петна по кожата – най-често в областта на големите стави – лактите и коленете, и се причинява от ненормално натрупване на кожни клетки.

Интензитетът на симптомите варира при различните хора, и поне засега това е хронично заболяване, за което няма лек. Но това може да се промени, благодарение на ново лекарство, разработено от американски учени.

След 3 дългогодишни клинични проучвания, 70-80% от пациентите с псориазис, постигнали напълно или почти такова излекуване – впечатляващ резултат за толкова упорито заболяване.

Лекарството се нарича ixekizumab, и се предлага като нова надежда за бъдещото лечение на псориазис, като към момента 3% от населението на света живее с това заболяване.

И не е само раздразнената и зачервената кожа и психическия удар, който нанася, но и болните, които страдат от него са с повишен риск от депресия, сърдечни-съдови заболявания и диабет.

Тази група от проучвания показва не само много високи и постоянни нива на безопасност, но и че благоприятното въздействие на лекарството се наблюдава най-малко 60 седмици, тоест повече от година.

Това, което прави изследването толкова обещаващо е, че броят на хората, които участват е 3736 пациента в зряла възраст в повече от 100 различни места, на които е провеждано в 21 различни държави.

Всички участници имали от умерена до тежка форма на псориазис, което означава, че повече от 10% от телата им били покрити с псориатична плака.

До 60-тата седмица след началото на приема на лекарството, псориазисът бива квалифициран като „изчистен“ или „минимален“ за 76,4 до 81,8% от участниците, в зависимост от изследваната група.

И това съвсем ясно откроява плацебо групата, при която този ефект бил постигнат само при 3.2% от участниците.

Преди 10 години се смяташе, че пълното отърваване от това заболяване е невъзможно, отбелязва един от авторите. И постигнатото с лекарството, което се тества сега, е било направо немислимо тогава.

Въз основа на заключенията от проучването се установява, че около 80% от пациентите реагират много добре на терапевтичното средство, а при около 40% от тези общо 80% заболяването било изчистено напълно.

Ixekizumab действа като неутрализира път в имунната система, за който се смята, че стимулира псориазиса, и лекарството вече е одобрено в САЩ, от Агенцията по храните и лекарствата.

Но са били наблюдавани и някои странични ефекти, сред които намален брой бели кръвни телца, повишен риск от гъбични инфекции и възпаление на червата.

Наблюдението ще продължи и след 60-те седмици лечение, така че учените да могат да разберат по-добре каква е същността на тези странични ефекти.

Този пъти наистина можем да говорим за препарат, който вече ще се използва в медицинската практика, тъй като, както бе отбелязано по-горе, е официално одобрен от американския орган по храните и лекарствата.

Към момента не е известно колко време ще е необходимо, за да мине процедурата по одобрение на лекарството и пред Европейската агенция по лекарствата, и съответно да стане възможно внасянето на препарата и в България, като започне употребата му и при хората, които имат наистина нужда от него.

Тъй като конкретна информация не е налице, можем само да предположим, че за това ще са необходими поне 2 години, но не се съобщава каква е цената му.

Това лекарство супер ефективно бори тежък псориазис
4.5 (90%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 13, 2016 13:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи