Това не са капризи, а психически разстройства

Мария
Написана от Мария февруари 20, 2016 01:05

Това не са капризи, а психически разстройства

Акценти:

  • Онихофагия - гризане на нокти
  • Мизофония - непоносимост
  • Неподчинение - синдром

Свързани:

Може и да не подозирате, но зад някои капризи се крият сериозни психически разстройства, налагащи консултация с психотерапевт.

1. Паруреза – страх от уриниране сред хора

Днес на повечето от нас ни се налага да бъдем дълго време на оживени места. Работа, търговски комплекси, културни центрове и други места с голямо струпване на хора.

Изхождайки от тези обстоятелства, на нас ни се налага да ходим често до тоалетна извън дома. Но ако човек страда от разстройството паруреза, то на практика е лишен от възможността да посети обществена тоалетна.

Невъзможността от уриниране е обусловена от страх от странични хора. От само тази мисъл актът на уринирането се блокира. В най-тежките случаи човек може да се облекчи само у дома, когато е напълно сам.

Според статистиката от пауреза страдат около 7% от хората, като преобладаващата част от тях са мъже.

2. Онихофагия – гризане на нокти

Отдавна вече призната за психическо разстройство. Неконтролируемото гризане на нокти най-често се среща при деца и тийнейджъри до 18 години. В повечето случаи този проблем засяга жените.

Онихофагията е причина не само за проблеми със социализацията на човека, но също може да стане причина за инфекциозни заболявания, тъй като при гризането на ноктите в устната кухина попадат патогенни бактерии.

3. Алекситимия – затруднения при изразяването на собствените емоции

Широко разспространено отклонение, от което в различна степен страдат от 8-10% мъжете. Основен признак е неспособността ясно да се осъзнават и да се изразяват с думи собствените емоции.

Според статистиката около 70% от оплакванията на жените за дебелоочие и безчувственост на техните мъже могат да бъдат обяснени с наличието на това нарушение.

Мъжете, страдащи от алекситимия, обикновено имат слабо развито въображение. Те изпитват затруднение при общуването с противоположния пол, често не могат дълго време да създадат семейство, в работата се считат за твърде назадничави и неинициативни.

4. Мизофония – непоносимост към звуците

Ревът на бебе или звукът, който се получава от удар на вилица по чинията биха подразнили почти всички нас. Това е напълно нормална реакция на подобен род звуци.

Но хората, страдащи от мизофония, могат просто да изпаднат в истерия от напълно обичайни звуци. Например, това може да бъде поглъщане, кашляне, кихане, дори дишане, а понякога и на хрупането при дъвчене.

И тук не става въпрос за раздразнителност на човека. При мизофония звуците се възприемат болезнено. В повечето случаи хората, страдащи от мизофония, са обречени на самота, тъй като не могат да живеят с други хора.

5. Синдромът на неподчинението

Навярно във вашия колектив има служител, който по-често от останалите влиза в конфликти с ръководството, а всички нареждания отгоре, дори най-рационалните и благоприятните за служителите, той възприема с голяма критика.

Неволно можете да си помислите, че този човек е обикновен неудачник.

Но това не е задължително. Ако видите, че обикновено той се държи достатъчно сдържано и вежливо, то най-вероятно той има опозиционно разстройство на неподчинението.

Това е доста често разпространено отклонение, което често се среща при децата – до 20% от случаите. Но обикновено се смята за нещо напълно нормално и отшумява с годините.

Дори може да се възприеме като положително в детска възраст, тъй като помага на детето да изгради характер и да защитава мнението си.

Това не са капризи, а психически разстройства
4.7 (93.08%) 26 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 20, 2016 01:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи