Това влакче в Дисниленд отървава от камъни в бъбреците

Мария
Написана от Мария септември 28, 2016 19:39

Това влакче в Дисниленд отървава от камъни в бъбреците

Акценти:

  • Изследвания - необходими
  • Ускоряване - бързо
  • Здравословен проблем - разрешаване

Свързани:

Един от най-емблематичните може да помогне за по-безболезненото изхвърляне на камъни в бъбреците, показва ново проучване.

Изследователите забелязали, че няколко техни пациенти съобщили, че изхвърлили камъни в бъбреците, след като се качили на бързо влакче в Дисниленд във Флорида.

Ръководителят на изследването Дейвид Вартингер от университета на щата Мичиган съобщава, че пациенти му казват, че са изкарали бъбречни камъни, след като са се качили на влакче във въпросния увеселителен парк.

Дори един пациент му се похвалил, че изкарал три камъка от бъбреците, след като се качил на влакчето няколко пъти. Това е доста странна взаимовръзка, което накарало Вартингер и лекарят от Вашингтон Марк Мичел, да проведат допълнително изследване.

В рамките на изследването учените използват изкуствен бъбрек и няколко бъбречни камъка, за да покажат, че влакчето наистина помага за изваждането на бъбречните камъни по-бързо и безболезнено, стига обаче да се седне на дясната седалка.

Единственият начин за изваждане на бъбречни камъни без медицинска намеса е през пикочните пътища с урината да се отделят от тялото, но ако са много големи, това би било изключително мъчително.

Но това влакче в увеселителния парк някак си подпомага излизането на бъбречните камъни по-безболезнено, тоест с по-малко съпротивление.

За да проверят тази хипотеза Мичел и Вартингер разработват ЗД модел на бъбрек, който могат да вземат със себе си и да скрият в раница и да прекарат така един ден в Дисниленд.

Вътре в изкуствения бъбрек сложили 3 истински бъбречни камъка и известно количество урина – камъните били малки – 4.5 кубични милиметра, средни – 13.5, или големи – 64.6.

След това взели бъбрекът на влакчето, на което се качили 20 пъти, като слагали по 1 бъбречен камък в различни части на бъбрека всеки път, когато се качвали на влакчето.

В края на експеримента се установило,че имало нещо, което не можело да се контролира – мястото във влакчето винаги е случайно, в зависимост от мястото, което човек е заел на опашката преди потеглянето.

И затова учените сядали на различни места във влакчето, което изглежда има огромна разлика, що се отнася до това дали един камък ще премине или не.

Когато лекарите седели в задните вагони на влакчето, камъните се придвижвали в 64% от времето, а когато сядали отпред едва 17% от времето, през което продължавало пътуването във влакчето.

Това е доста странно, но лекарите провели разширено проучване, при което взели още камъни и се качили на други влакчета в увеселителния парк.

Но окончателните резултати още не са публикувани, но се предполага, че нещо доста необичайно се случва точно на това влакче.

В рамките на проучването били използвани 174 бъбречни камъка с различни размери, форма и тегло, за да се направи проверка, дали това се случва и при другите влакчета в увеселителния парк.

Оказало се, че само при първото влакче камъните излизали, при другите това не ставало, защото са прекалено бързи и за ускоряване се използва земното ускорение, тъй като има отвесни спускания, което стяга мускулите около бъбреците, което пречи на изхвърлянето на камъка.

Изследователите обаче съветват хората с камъни в бъбреците да не си резервират билети за Дисниленд, защото са необходими още доста изследвания, за да се потвърди този опит на пациентите, които съобщават за частично разрешаване на техния здравословен проблем.

Това влакче в Дисниленд отървава от камъни в бъбреците
4.6 (92.86%) 28 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 28, 2016 19:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи