Не само на празничната трапеза, но и обикновено салатите се подправят с оцет, майонеза или други сосове.

Калоричните блюда с месо, риба и зеленчуци добре засищат, но дали са полезни за здравето?

Подобни салати са като калорийни бомби, вследствие на които килограмите нарастват.

Солта, подправките, оцетът и другите добавки дразнят стомаха, провокирайки гастрити, дуоденити или панкретит.

Многото съставки повишава риска от алергии при хора с предразположеност.

Трябва ли да си позволяваме подобни салати?

Мазнини и въглехидрати в салатите

Много от традиционните салати съдържат продукти, богати на мазнини и въглехидрати, а като добавим и сосовете, които се добавят и калорийната бомба е готова.

За повечето салати се използва и купешка майонеза, която съдържа яйчен прах и евтини растителни мазнини, които са вредни за здравето.

Голямо количество калории

Калоричните салата с много съставки от типа на руската, овчарската сами по себе си са с доста висока калоричност.

Добавянето на майонеза още повече повишава тяхната калоричност.

Всички тези калории трябва да се изгорят от организма.

Трябва да се има предвид, че освен салата човек консумира и много други ястия – меса, риби, гарнитури.

По време на празничните трапези се консумират много големи количества такива салати и постъпващите калории превишават нормата с няколко пъти.

Дори при повишаване на физическата активност, организмът не може да изгори цялото количество постъпила енергия, това увеличава риска от отлагане на мазнини в проблемните зони – по бедра, корем, формиране на паласки.

Проблеми с храносмилането – панкреатит, гастрит, холецистит

Ако подобни салати се консумират като предястие, не повече от 30-50 грама дневно, не вредят на храносмилането.

Но ако се ядат в промишлени количества както става по празници, в някои семейства и постоянно, подобни салати докарват много здравословни проблеми.

Големите количества мазнини и въглехидрати напрягат панкреаса, което предизвиква панкреатит.

Особено опасно е подобно съчетание с употреба на алкохол.

В такива условия сривът на задстомашната жлеза е само въпрос на време.

Често на фона съществуващо хронично заболяване, приемът на големи количества храна предизвиква напрежение на органа.

Вероятността да се развие обостряне нараства многократно.

Това предизвиква повръщане, силни болки в корема, неразположение, треска.

Лечението на панкреатит след срив във функцията на жлезата е много трудно, необходима е продължителна диета с ограничения на групи храни.

Не по-малко опасно e и възпалението на жлъчния мехур.

То може да се дължи на обилно хранене, което изисква по-големи количества жлъчна течност за храносмилане.

При наличие на подобни проблеми преяждането може да създаде проблеми.

Големи жлъчни камъни може да запушат жлъчните пътища, което предизвиква жлъчна колика.

Мъчително състояние с много силна болка и повръщане.

Провокация на алергии от салати

В повечето салати, особено ако не сме си ги приготвили сами, има съставки, предизвикващи алергични реакции.

Най-опасни са салатите с екзотични подправки, морски дарове, сосовете и вносните зеленчуци.

Алергията може да се прояви под формата на хранително разстройство, дихателни пристъпи или кожни обриви.

Особено опасни са реакциите от незабавен тип, които се развиват в рамките на 30-60 минути след хранене.

В тези случаи алергията може да прогресира до опасни усложнения – оток на Квинке или анафилатичен шок.

За профилактика на подобни състояния трябва да се познава съставът на салатите, и ако в тях има опасни компоненти да не се консумират.