Трансплантиран костен мозък докара хранителна алергия на 46-годишен мъж

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 00:08

Трансплантиран костен мозък докара хранителна алергия на 46-годишен мъж

Акценти:

  • Трансплантация - индикации
  • Донорска кръв - големи дози
  • Устна кухина - оток

Свързани:

След трансплантация на костен мозък 46-годишен мъж развил алергия, получавайки същата непоносимост към киви, както и донорът – неговата сестра.

За възможното предаване на алергии заедно с донорските органи учените отдавна са се досещали, но едва сега успяха да го докажат – от случая на пациента, получил костен мозък от сестра си, която имала алергия към екзотичния плод.

Това е рядко алергично заболяване, имащо сходни симптоми с алергиите към всякакви плодове с високо съдържание на витамин С.

Мъжът получил част от костния мозък на сестра си при лечение на левкемия. При хора с подобна диагноза стволовите клетки на собствения мозък функционират неправилно, продуцирайки излишно количество дефектни или незрели клетки.

За разрушаване на кръвни клетки са необходими големи дози химиотерапия и/или радиотерапия, но вследствие на такова агресивно лечение се увреждат и здрави клетки.

Същевременно здравите клетки на костен мозък от подходящ донор не вредят, а само изместват дефектните клетки. 100%-ова гаранция за оздравяване операцията не дава, но значително увеличава продължителността на живота на болния.

В случая с мъжа получил донорски материал от своята сестра, операцията преминала успешно.

Никакви обичайни последствия не се били наблюдавани до момента, докато мъжът не хапнал киви – незабавно развил алергична реакция, проявяваща се в изтръпване на устните и оток на устната кухина.

Лекарите решили да изяснят механизма за възникване на тази алергия, която преди това не била наблюдавана при пациента.

Те определили кои клетки в кръвта му реагирали на кивито, и след това с помощта на техниката флуоресцентна хибридизация се убедили, че именно тези клетки се образуват от костния мозък, който мъжът получил от алергичната си сестра.

Учените са убедени, че по-детайлното изучаване на този процес ще позволи по-доброто изучаване на механизмите за възникване на алергиите в цялост.

Известно е, че в редки случаи алергиите се предават с донорската кръв, но впоследствие тези реакции изчезват, тъй като здравите клетки на реципиента с течение на времето изместват страничните.

В случая обаче на пресаждане на костния мозък алергичните клетки ще останат в организма на 46-годишния мъж дълги години.

Но все пак най-важното е, че операцията по пресаждането е минала успешно и мъжът ще може да продължи нормално живота си, а що се отнася до хранителната алергия, която е развил, то най-лесното решение е просто да прекрати консумацията на киви.

А и медицината и науката постоянно напредват възможно е в един бъдещ момент да се намери лечение за всички алергични заболявания, макар и за момента все още да няма такива индикации.

Отделно от това алергията към киви не създава почти никакви удобства, тъй като това е само един плод, и съответно мъжът няма основание да се чувства потиснат от това.

И преди в медиите са се появявали публикации, макар и не специално за алергични заболявания, а за промяна на характера, като например, имаше описан случай, когато консервативна американка, която правела секс с мъжа си само веднъж годишно след трансплантация на сърце от жрица на любовта, се превръща в истинска тигрица в леглото, и дори съпругът не успява първоначално да разбере какво се случва и дори започва да се пита дали това не е някаква друга жена, защото поведението при интимна близост коренно се променило.

Трансплантиран костен мозък докара хранителна алергия на 46-годишен мъж
4.4 (88.89%) 36 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 22, 2016 00:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи