Трансцедентална медитация бързо преборва тежък посттравматичен стрес

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 16:09

Трансцедентална медитация бързо преборва тежък посттравматичен стрес

Акценти:

  • Лечение - алтернативно
  • Травми - стрес
  • Риск - психологически проблеми

Свързани:

Ново проучване разкрива как 4-месечната трансцеденталната програма за медитация води до значително намаляване на стреса и травматични симптоми сред мъже лишени от свобода, като подкрепя тезата, че това може да е ефективно лечение за затворници, ветерани, и други хора с повишен риск от посттравматичен стрес.

Водещият автор д-р Ранди Нидич, директорът на Центъра за социално и емоционално здраве отбелязва, че състоянието е най-разпространено сред затворници и военни, които най-често са изложени на травматични събития.

За проучването, д-р Нидич и неговият екип се опитват да установят дали трансцеденталната медитация – медитативна практика, която има за цел да въведе тялото и ума в състояние на покой – може да е ефективна за облекчаване на травматичните симптоми при затворници.

Травматичните симптоми намаляват с 47% с трансцедентална медитация

Проучването включва 181 мъже затворници от затвора на щата Орегон, за които се смята, че са с умерен до висок риск от травматични симптоми.

Участниците били разпределени в група за трансцедентална медитация – в която участвали в 2 20-минутни сесии за медитация по 2 пъти дневно, и в група, в която не се провеждала медитация в продължение на 4 месеца. Всички участници продължили със стандартното си лечение.

От затворниците в групата за трансцедентална медитация, 88% завършили въвеждащият курс от 5 сесии, а повече от 80% посещавали редовно дневните сеанси по медитация през целия 4-месечен период.

В началото и в края на проучването, всички участници били тествани за наличие на симптоми на травма и стрес с помощта на специална скала.

В сравнение с контролната група, мъжете, които практикували трансцедентална медитация 4 месеца, било наблюдавано 47% намаление на травматичните симптоми като тревожност, депресия, и проблеми със съня, както и намаляване на получения стрес.

Изследователите казват, че техните резултати подкрепят предходни проучвания, в които се установява връзката между трансцеденталната медитация и подобреното умствено здраве на затворниците.

Как трансцеденталната медитация намалява стреса и травматичните симптоми?

Обяснявайки как този вид медитативна практика помага за облекчаване на симптомите на стрес и травма, д-р Нидич посочва, че предходни проучвания показват, че се понижава повишената активност в симпатиковата нервна система и хипоталамусната-хипофизарна-адренална ос.

Тези зони са свързани с „реакцията бий се или бягай“ – психологическа реакция на травматично събитие, която подготвя тялото да опита да се справи или да избяга от надвисналата заплаха.

Промените от прекомерна психическа възбуда към по-нормално, стабилно психическо състояние помагат да се обясни как трансцеденталната медитация намалява травматичните симптоми, казва д-р Нидич.

Образните изследвания на мозъка и други психофизиологични проучвания показват, че практикуващите такава медитация реагират много по-нормално на стресови стимули, което е признак на по-балансиран начин на действие в бъдеще.

Като констатация изследователите посочват, че техните резултати увеличават доказателствата в подкрепа на факта, че тази форма на медитация може да помогне на затворниците и на другите хора с висок риск от психологически проблеми след травма.

Това проучване, както и предходните провеждани с участници ветерани, военни, бежанци, и други хора в риск, осигурява допълнителни доказателства в подкрепа на тезата, че програмата по трансцедентална медитация може да се използва като алтернативно лечение за посттравматичен стрес.

Все пак е добре да отбележим, че в настоящото изследване се отнася само и единствено за психологически травми, а не и за физически след травми.

Трансцедентална медитация бързо преборва тежък посттравматичен стрес
4.7 (93.55%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 11, 2016 16:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи