Тренажор за мозъка – защо им е на децата математика

Мария
Написана от Мария ноември 10, 2015 20:44

Тренажор за мозъка – защо им е на децата математика

Акценти:

  • Информация - зазубряне
  • Грамотно писане - развитие на мозъка
  • Сиво вещество - увеличаване на плътността

Свързани:

„Защо ни е тази математика?“ – казват учениците, като понякога ги подкрепят и родителите. Нима за смятането на битовите сметки няма калкулатор.

А за тези, които не обичат уроците по български език – компютърен редактор. Така че защо им на учениците да си напрягат мозъка?

Да пресмятаме на ум

Това, че заниманията с математика влияят на развитието на детето, е потвърдено от изследвания на учените от Стандфордския университет.

Подбирайки група от най-обикновени 8-годишни ученици, учените в продължение на 6 години редовно правели скенер на главния им мозък.

При децата, които се занимавали с математика и с течение на времето започнали да показват успехи в тази област, структурите на главния им мозък значително се отличавали.

При тях значително по-развита вътретеменната бразда на кората, която помага на хората да правят сравнителен анализ и да работят с числа, а също и тилния и префронталния дял, които отговорят за прогнозирането.

Колкото по-високи били успехите в математиката, толкова по-силна се оказала активността в хипокампуса – зона на главния мозък, отговаряща за консолидацията на паметта, преходът ѝ от дългосрочна в краткосрочна.

А всичко започва с устното пресмятане, с което често затруднения срещат не само децата, но и възрастните. Между впрочем смятането наум е необходимо не само за изчисляване на семейния бюджет.

В сметката влизат сложни логически операции – деление, разделяне на групи, умножение. Всичко това е в значителна степен свързано с мисленето на човека.

Мислене в перспектива

Експертите твърдят, че уроците по математика ни учат да обобщаваме, да откриваме закономерности и да изграждаме логически връзки – важно умение за написването на съчинения и разработки в училище, но и за простото вземане на решение във всякакви житейски ситуации.

Още един важен навик – прогнозиране, за което се спомена по-горе, тоест умението да се предвиждат постъпките и да се вижда няколко крачки напред.

Освен това уроците по математика учат бързо детето да съобразява, да работи едновременно с много понятия от различни области, научават го да разбира, а не да назубря нужната му информация, развиват абстрактното мислене.

Между впрочем, учените в един глас твърдят, че липсата на способности за усвояване на математика не е нищо повече от заблуждение. Всъщност главният мозък трябва и е възможно да се развива, макар и чрез учебните занятия.

Грамотно писане

Още едно интересно изследване, проведено от Баския център по изучаване на съзнанието, мозъка и езика, доказало, че мозъкът на детето, умеещо да чете и пише без грешки, работи по по-сложен начин от на неграмотното.

Ученикът добре владеещ граматиката, по време на четене и писане по-интензивно се активизира зрителната кора на главния мозък и фонологичната зона.

При добре четящите деца е увеличена плътността на сивото вещество, отговарящо за обработването на информацията – разпознаването на буквите, тяхното преобразуване в букви и осмислянето на думите и изреченията.

Освен това учените установили, че плътността на бялото вещество, отговарящо за връзката между тези 2 структури, също нараства с увеличаване на грамотността.

Всички тези изследвания водят до напълно простото заключение – колкото по-грамотно детето пише, толкова по-добре се развива неговият мозък.

Разбира се, правилното изписване на думата може да се види и на компютъра, но това вече е тренировка на пръстите, а не на мозъка.

Тренажор за мозъка – защо им е на децата математика
4.5 (90.91%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария ноември 10, 2015 20:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи