Тренировката 4 часа след учене гарантира на 100%, че ще запомните всичко

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 09:33

Тренировката 4 часа след учене гарантира на 100%, че ще запомните всичко

Акценти:

  • Изследване - времетраеене
  • Тренировка - въздействие
  • Възприемане - процес

Свързани:

Ново проучване ни подсказва доста интригуваща стратегия за стимулиране на паметта що се отнася до това, което току що сте научили – тренировка във фитнеса 4 часа по-късно.

Резултатите, публикувани в авторитетно медицинско издание показват, че физическите упражнения след учене подобряват паметта и увеличават значително следите в паметта, но само ако тренировката бъде направена в определен времеви прозорец, а не веднага след ученето.

Резултатите показват, че е възможно постигането на консолидация на паметта, като се тренира след учене, посочва Гулиен Фернандес от Института Дондерс в медицински център към университета Радбауд в Холандия.

В новото изследване Фернандес заедно с Елко ван Донген и техните колеги, тествали по какъв начин една тренировка, състояща от няколко серии различни физически упражнения, след учене се отразява на консолидацията на паметта и като цяло на дългосрочната памет.

72-ма души, които взели участие в проучването, трябвало да научат местата, които са изобразени, на 90 картини, като целта била да направят асоциации с цел запомняне.

Ученето било с продължителност от 40 минути, и след това участниците били разпределени в 3 групи.

Взелите участие от първата група започнали тренировката веднага, след като научили какво има на картинките, а от втората 4 часа по-късно, от третата пък изобщо не тренирали.

Физическата активност била с продължителност от 35 минути интервални упражнения на велоаргометър при интензитет до 80% от максималните стойности на пулса на участниците.

48 часа по-късно, участниците се връщат за тест, който да провери каква част от наученото от картинките са забравили, като по време на теста били подложени и на ядрено-магнитен резонанс.

Изследователите открили, че тези, които тренирали 4 часа, след като учили, запомняли по-добре информацията, отколкото тези, които го направили веднага или пък не направили нищо.

Изображенията на мозъчната тъкан от ядрено-магнитния резонанс показват също, че физическата активност известно време след учене резултира в по-добра функционалност на хипокампус – много важен дял на мозъка, чрез който на практика се осъществява ученето и запомняне на информация, и благодарение на който отговаряме правилно, например на въпрос, който са ни задали по темата, която сме учили.

Като заключение изследователите посочват, че физическата активност в рамките на този интервал от време може да помогне за подобряване на дългосрочната памет и съответно тази стратегия за стимулиране на паметта да се използва и в образованието, а също и при провеждането на терапия в лечебните заведения на заболявания, които се свързани с отслабване на паметта, и това са преди всичко дегенеративните от рода на Алцхаймер, Паркинсон и старческа деменция.

Все още обаче не е ясно как защо и отложената физическа активност след учене има толкова благоприятен ефект върху паметта.

Въпреки това по-ранни изследвания върху лабораторни животни показват, че естествените за организма химични съединения – катехоламини, сред които допамин и норепинефрин могат да подобрят консолидацията на паметта.

Един от начините за увеличаване на нивата на тези полезни съединения е чрез физически упражнения.

Фернандес отбелязва, че сега използват подобен експеримент за изследване на времетраенето и молекулярните основи на физическите упражнения и тяхното въздействие върху процеса на възприемане, разбиране и запомняне на информация в по-големи подробности.

Като съвет можем да изведем за ученици и студенти 4 часа след като се върнат от училище и лекции да отидат да тренират, тоест ако се прибират към 14 часа с цел улесняване на запомнянето е най-добре да тренират в 18 часа.

Тренировката 4 часа след учене гарантира на 100%, че ще запомните всичко
4.5 (89.6%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 09:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи