Трихофития

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2014 18:30

Трихофития

Акценти:

  • Какъв е диаметърът на всяка от характерните за гъбичната инфекция кожни лезии?
  • Домашни любимци са най-често източник на кожното заболяване?
  • Заразна ли е гъбичната инфекция?

Свързани:

Описание

Трихофития или кел корпорис е честа гъбична инфекция, дължаща се на дерматофити – микроскопични микроорганизми, които живеят в мъртвият външен слой на кожата. Трихофитоните, които предизвикат пръстеновиден обрив остават извън тялото през цялото време на инфекцията.

Какви са симптомите?

Изявите на гъбичната инфекция са свързани с образуването на зачерена, издигната над околната кожа, наподобяваща окръжност или пръстен, рана. Средата на обрива може да бъде с цвета на околната здрава кожа. В самия обрив може да се формират изпълнени с течност мехури.

Сърбеж и болка може да съпътства раната, лекарите ги наричат лезии. Всяка от лезиите е с диаметър по-малко от 5 см. и се появяват самостоятелно или в групи по 3 или четири. Обривите обикновено се формират по гърба, краката, ръцете, шията и лицето. Този вид гъбична инфекция не засяга областта на брадата, скалпа, дланите и стъпалата.

Какви са причините?

Повечето кел инфекции са резултат от човешки дерматофити, които се предават чрез пряк контакт с характерния обрив. Също така можете да развиете кел от почвата или от животни, най-често от домашни любимци.

Лечение на трихофития

Въпреки че инфекцията може да се излекува от само себе си, в някои случаи е по-упорита и изисква използването на противогъбични медикаменти, които се прилагат локално върху лезиите.

Прилагане на локални противогъбични лекарства върху самата лезия и на 3 см в окръжността отвъд нейния край 2 пъти дневно в продължение на най-малко 2 седмици и най-малко 1 седмица след изчезването им.

Антифунгицидите, които се предлагат без рецепта са:

– Миконазол 2%;
– Клотримазол 1%;
– Тербинафин 1%;
– Бутенафин 1%;

Въпреки че пеленовият обрив, дрожди инфекцията и кела са причинени от видове гъбички, медикаментите използвани за тези инфекции /нистатин/ не са ефективни при трихофития. Келът е силно заразен и затова трябва да избягвате да докосвате подозрителни лезии.

Поддържайте добра лична хигиена като миете ръцете и тялото си често и изпирайте бельото и дрехите, ако имате засегнат член от семейството, отделно. Избягвайте спортовете, при които има близък контакт като борба най-малко до 48 часа след изчезването на лезиите.

Ако засегнатият има само една или няколко лезии, терапията с медикаменти без рецепта е достатъчна. Но ако раните са повече може да се наложи прилагането на по-силни лекарства, за които е необходима рецепта като:

• Имидазоли

– Кломатризол;
– Миконазол;
– Кетоконазол;
– Еконазол;
– Оксиконазол;
– Сулконазол;
– Сертаконазол;

• Алиламини

– Толфанат;
– Циклопирокс;

Въпреки че понякога се използват локални кортикостероиди за облекчаване на сърбежа те трябва да се избягват, доколкото е възможно. Стероидите никога не се използват за лечение на кел, тъй като тяхното приложение може да влоши инфекцията и гъбичките е много вероятно да обхванат и космените фоликули.

Вече са налични и комбинирани лекарства, в които са смесени фунгициди и стероиди, но те са много скъпи и трябва да се избягват.

Бактериалните суперинфекции налагат използването на антибиотици. Сериозно инфектирани или големи абсцеси могат да изискват хирургическо дрениране.

Противогъбичните медикаменти могат да се предпишат и като таблетки при по-обширни кожни инфекции, които не се повлияват от локалните медикаменти или инфекции при хора с отслабена имунна система. Най-често в такива случаи се прилагат интраконазол, тербинафин, флуконазол и гризеофулфин.

Макар че гризеофулфинът е най-евтиният медикамент с перорално приложение, но има много странични ефекти и не е ефективен при всички видове дерматофити, както по-новите видове медикаменти.

Трихофития
4.5 (89.19%) 37 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 8, 2014 18:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи