Трихоцефалоза

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 21:21

Трихоцефалоза

Акценти:

  • Налага ли се хоспитализация на болните от трихоцефалоза?
  • Как се осъщестявава опаразитяването на човека с трихоцефалии?
  • Какви са характерните оплаквания на страдащите от паразитната инфекция?

Свързани:

Описание

Трихоцефалоза представлява опаразитяване, което се причинява от паразитния организъм Trichocephallus trichiuris, по-известен като космоглав. У нас този нематод е по-разпространен в планинските и районите с по-голяма надморска височина, както и в гористите области.

Космоглавият паразит има тънко с нишковидно удължен преден край тяло с белезникав цвят, като този край представлява 2/3 от дължината на кръглия червей. Задната част на паразита е дебела и къса. При мъжките екземпляри задната част е спирално усукан, а при женските е с задния край е огънато като сабя.

Жизнен цикъл на хелминта

Основният приемник на паразита е човека. Полово зрелите екземпляри обикновено обитават цекума /сляпото черво/ и възходящата част на дебелото черво. Червеят се прикрепя към червата на гостоприемника чрез заострения си преден край /не с ресните, а с устата/.

Прониква в лигавицата, субмукозния слой и мускулния слой на чревната стена и започва да се храни със сока на тъканта и по-рядко с кръвта на гостоприемника си. В този случай задната част на паразита остава свободна в лумена на червото.

Женската снася след оплождането на ден от хиляда до 3 500 яйца. Заедно с изпражненията яйцата попадат във външната среда , където се развиват под действието на кислорода и достатъчно влага. В зрялата яйцеклетка се развиват инвазивни ларви на кръглия червей, които наподобяват копиеобразна сонда.

Заразяването става чрез поглъщане на заразни яйца. След това яйцата се излюпват в червата и ларвите благодарение на копиеобразното си приспособление навлизат между чревните въси ииберкюнови жлези и продължават по-нататъшното си развитие от 3 до 10 дни.

Впоследствие ларвите в лумена на червата се спускат в цекума. На това място те достигат половата си зрялост след половин месец. Продължителността на живота на хелминта в човешкото тяло е около 7 години.

Какви са симптомите?

Клиничната картина на тази паразитоза е доста разнообразна. Това зависи от наличието на съпътстващи заболявания, реактивност на организма и интензитет на заразяване.

Ако заразяването не е интензивно заболяването протича в субклинична /предстартова форма/. При по-висока интензивност на паразитния процес, обикновено, се проявяват симптоми на стомашно-чревна и нервна патология.

И в резултат на това се появяват характерни клинични изяви – загуба на апетит, гадене, повръщане, лигавене. Появява се и болка от дясната страна на корема, подобно на апендицит, както и спазматични болки в областта на епигастриума, напомнящи пептична язва или гастрит.

Повечето засегнати развиват диария, понякога се появява слуз в изпражненията и кръв. Пациентите се оплакват от главоболие и виене на свят, раздразнителност, нарушения на съня, а понякога прилошавания и припадъци.

Характерна особеност на заболяването е, че не притежава характерни признаци и изразени симптоми и поставянето на диагнозата изисква квалифицирани лабораторни изследвания.

Лечение на трихоцефалоза

Обикновено лечението се извършва амбулаторно въз основа на откритите трихоцефали. Въпреки това има случаи на усложнения, при които е необходима хоспитализация. За унищожаването на паразита се използват лекарства като албеданзол, мебендазол и карбенданзим или флубендазол.

Следва да се отбележи, че изборът на лекарство се взема предвид здравословното състояние на пациента и дали има хронични заболявания. След приключването на терапията се предписват пробиотици и ензимни препарати.

С първата доза мебендазол се постига 90% унищожаване на паразитите. Налага се прием на допълни количества желязо за разрешаване на дефицита на желязо в кръвта, който предизвикват кръглите червеи и за оздравяването на наранената чревна стена.

Трихоцефалоза
4.5 (89.7%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 4, 2014 21:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи