Трябва ли сексология задължително да се изучава в училищата

Мария
Написана от Мария декември 26, 2015 23:23

Трябва ли сексология задължително да се изучава в училищата

Акценти:

  • Сексология - интимен живот
  • Секс - задължителен предмет
  • Емоционална страна - интимни ласки

Свързани:

В днешно време за секса се говори абсолютно свободно и безпроблемно, особено при по-младите от нас. На все по-ниска възраст момичетата губят девствеността си, а момчетата се сблъскват с първите сексулани проблеми.

Хормоните в младежите бушуват с пълна сила в разгара на пубертета им и те започват да водят полов живот още от рано. Това може да им се отрази и добре, и зле, в зависимост от различни фактори.

Повечето от тийнеджърите и не се стремят да скрият този факт, напротив. Сексът бива една от най-обсъжданите теми между младите.

Кои са сегашните източници на информация за секса?

Тийнеджърите споделят помежду си опит, идеи и какво ли не друго, а главен учител им са именно другите като тях, порното, списанията и Интернет, но в много редки изключителни случаи това биват родителите или някой по-възрастен от тях.

В днешно време те има от къде да си набавят нужната информация, и то без да привличат вниманието на мама и тате.

Но лошото е, че невинаги порното може да изгради реална представа за начина, по който протича истинският полов акт в живота.

То успява да предаде само сухите факти на физическата част, но сексът има и емоционална страна, която то не успява да покаже.

Също така много рядко истинският секс се случва като по филмите за възрастни – държанието на двамата партньори често е съвсем различно.

Но децата ни няма как да знаят това. Другият им не особено надежден източник биват именно хората, с които общуват, които са най-вече просто други деца.

Тъй като са на една и съща или близка възраст, знанията за сексуалния акт на повечето младежи не варират особено – те имат еднакви източници на информация и знаят едни и същи неща.

Е, тези с по-богат сексуален опит, знаят повече, но това става вследствие на други обстоятелства.

Защо децата ни трябва да знаят за секса от рано?

Те така и така ще го направят. Въпросът е дали ще знаят как да се предпазят, как да се държат и какво да очакват. А да си признаем – сегашните им източници не са най-добрия вариант.

Остават родителите да ги научат. Да, но много от родителите не желаят да го направят, поради свои лични съображения.

Пък и освен това е много вероятно детето да се чувства притеснено да говори с родителя си по тази тема и разговорът да не завърши особено добре. И последния вариант, който остава бива училището.

Защо трябва да има учебен час по сексология в училището?

Не става въпрос за практикуване или някаква друга подобна извратена глупост, нито пък за учене на секс техники или съвети.

Не, става въпрос за час по анатомия, час в който децата да могат да изложат гледната си точка на мислене относно секса, да се запознаят с това какво точно представлява, без да изкривяват мисленето си в различни грешни посоки.

Те трябва да научат някои основни неща за половия акт, преди да започнат да го практикуват.

В този час това ще бъде възможно.

Темите за секса са много – ползването на контрацептиви, опасностите, които крие всеки от тях, опасностите на секса без предпазни средства, венерическите болести, предавани по полов път, сексуалното насилие, емоционалността в акта и т.н. и т.н.

На младите хора трябва да им бъде предаден опит, за да допускат те възможно най-малко грешки в интимния си живот и да могат да водят един пълноценен и здравословен такъв.

А с квалифициран по-възрастен преподавател, готов да отговори на всичките им въпроси, свързани със секса, това може да бъде възможно.

Трябва ли сексология задължително да се изучава в училищата
4.4 (88.57%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария декември 26, 2015 23:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи