Целогодишен алергичен ринит

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 09:04

Целогодишен алергичен ринит

Акценти:

  • Пълна кръвна картина - ринит
  • Антихистаминни препарати - сенна хрема
  • Правилна диагноза - записи

Свързани:

Целогодишният алергичен ринит обикновено има алергичен произход. Подобен е на сенната хрема с всички нейни симптоми – възпаление и раздразнение на лигавицата на носа и очите.

Как да се борите с него?

Разпространеността на хроничния ринит е огромна. Носът на всеки 5-ти жител на планетата диша с прекъсвания. Защо се получава така? Защото носът ни е индивидуален климатик. Неговото устройство е много подобно на този уред.

Роля на овлажнители и терморегулатори изпълняват сплетените кръвоносни съдове на лигавицата на носа. Хроничният ринит представлява забавяне оттичането на кръвта по съдовата лигавица на носа и като следствие отслабване на съдовите стени.

Причините за това могат да бъдат много хормонални нарушения, неблагоприятна околна среда, прекаляване с лекарствата, алергия.

В превод от латински „ринит“ означава възпаление на лигавицата на носа. Следователно алергичният ринит представлява възпаление на лигавицата на носа в резултат на някаква алергия.

Обикновено алергичният ринит се проявява за първи в детството или в юношеството. Генетичната предразположеност се счита за рисков фактор за развитие на заболяването. Така сред роднините се откриват такива, които страдат от това заболяване.

Целогодишният алергичен ринит – как се развива?

При попадане на алерген в лигавицата на носа, мукозната мембрана реагира с освобождаването на множество медиатори на възпалението. Започва да оттича, отделя много слуз.

Някои учени твърдят, че слузта се отделя с цел промиване на алергена от повърхността на лигавицата и той разбира се отива в носоглътката.

При алергичен ринит, когато човек се нагълта със слуз с голямо количество алергени, последните попадат в храносмилателната система и оттам тези антигенни структури проникват чрез стените на червата в кръвта, натрупвайки се в нея, количеството на циркулиращите имунни комплекси нараства до максимум, след което възникват проявленията на алергиите.

Диагностика

За откриване на алергичен ринит е необходим преглед от лекар специалист по алергология или отоларинголог и информация за симптомите. За потвърждаване на диагнозата могат да бъдат назначени следните изследвания:

• Намазка от носа за еозинофили;
• Натривка от носа за микрофлората и гъбичките;
• Кожни тестове;
• Пълна кръвна картина;
• Анализ на кръвта за специфични имуноглобулини Е;
• Риманометрия – проходимост на горните дихателни пътища;

Но изследванията не винаги помагат за точното откриване на алергена, който отключва алергията при болния. Неблагодарно занятие е заниманието с изключването на алергена и на контакта с него.

Много по-добър е вариантът да се даде облекчение на човека сега и веднага, тоест да се осигури премахването на такива неприятни за него симптоми като хрема, подуване на лигавицата и очни симптоми.

Лечение на целогодишен алергичен ринит

Често хората търсят лекарска помощ с хроничен ринит. На първо място на болните се препоръчва да избягват алергените.

Освен това за справянето със симптомите спомага използването на медикаменти, а в някои случаи и имунотерапия.

• Противозастойни таблетки и спрейове спомагат за облекчаване на дишането, запушването на носа при настинка.
• Ниските дози стероиди във форма на назални спрейове и капки за нос са най-ефективния метод за лечение, но тяхното използване не трябва да е непрекъснато, ежедневно в рамките на годината.
• Антихистаминните препарати също помагат за подобряване на състоянието, но те са по-ефективни за сенната хрема. Ниските дози стероиди – назалните спрейове, са по-ефикасни при целогодишен алергичен ринит.

За подобряване на резултатите от лечението на ринита и оказването на помощ на лекаря при поставянето на правилната диагноза е добре да си води записки кога и при какви условия симптомите ви се засилват.

Целогодишен алергичен ринит
4.5 (89.45%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 20, 2015 09:04
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи