Цената на надмощието – защо агресивната борба за високо социално положение е опасна за здравето

Мария
Написана от Мария юни 27, 2015 09:17

Цената на надмощието – защо агресивната борба за високо социално положение е опасна за здравето

Акценти:

  • Високо социално положение
  • Агресивно поведение - кръвно налягане
  • Враждебно-доминиращ тип характер - кръвно налягане

Свързани:

Смята се, че ръководителите с агресивен стил на поведение успяват да получат най-високите резултати от работата на своите подчинени и че такива хора се изкачват значително по-бързо в йерархията, а тези, които постигат повишаване на социалния статус, проявявайки дружелюбие, вървят много по-дълго по пътя към тази цел.

Следва да се отбележи, че често агресивният стил на поведение се определя от враждебно-доминиращ тип на личността на човека, точно както и дружелюбният поведенчески модел е свързан с искрено-доминиращия тип личност.

В допълнение към това, резултатите от неотдавна проведено изследване показват, че предпочитащите агресивен стил поведение / без значение дали е действителният тип характер или просто убеждение, че само агресивно поведение може да доведе до по-бързо постигане на целта/личности по-често страдат от хипертония, сърдечно-съдови инциденти и от атеросклероза, в сравнение с хората, предпочитащи да проявяват благосклонност.

Агресивният стил на поведение е опасен за здравето

В публикация в авторитетно научно издание се посочва, че са били проведени 4 изследвания от американски учени, чиято цел била да се определи въздействието на враждебно-доминиращият тип личност върху здравето на самия индивид в сравнение с влиянието на искрено-доминиращия тип.

За хората с агресивен стил на поведение резултатите от изследването могат да се окажат много неприятна новина:

Учените отбелязват, че за хората, предпочитащи да постигат желаното по всякакви начини, както правел това главният герой в американския сериал „Къща от карти“ Франк Ъндърууд, има много лоша новина – изкачването на социалната стълбица в жестока конкурентна борба чрез агресия може да съкрати живота на човека в резултат на повишаване нивото на неговата уязвимост към сърдечно-съдови заболявания.

До това заключение стигнал психологът Тимъти В. Смит, след като със свои колеги от Университета на щата Юта, анализирал резултатите от 4 нови научни изследвания. Освен това както твърдят учените за успешните приятелски настроени хора има добра новина:

• Постигането на високо социално положение в резултат на авторитетност и всеобщо уважение може да произведе защитен ефект;

През март 2015 година Тимъти В. Смит представил резултатите от своето изследване на годишната среща на Американската асоциация по психосоматика, която се провела в Савана, щата Джорджия.

Изследвания

В първото изследване, което провели учените от университета на щата Юта взели участие 500 студенти, повечето от доброволците с враждебно-доминиращ тип личност съобщили за повишена степен на неприемане и на междуличностно напрежение.

Участниците с искрено-доминиращ тип личност обикновено причислявали себе си към по-високото социално положение. Учените твърдят, че тези 2 типа личности обикновено са свързани с по-високо персонално усещане за власт.

Във второто изследване психолозите провеждали регулярен мониторинг на артериалното налягане на 180 студенти, за да определят как те реагират на стресиращите разговори с тези, които по сценарий трябвало да действат или уважително, или доминиращо.

При взаимодействието с доминиращ партньор при студентите-доброволци с враждебно-доминиращ тип личност се наблюдавало значително покачване на артериалното налягане, а при общуване с уважаващ ги партньор, при тези студенти не били регистрирани промени в нивата на кръвното налягане.

Предходни изследвания вече показаха, че увеличаването на реактивността на артериалното налягане в отговор на стреса излага много хора на опасност от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

В 3-тото изследване, което се провело с участието на 94 млади съпружески двойки, се установило повишено артериално налягане през целия ден при мъжете с враждебно-доминиращ тип личност.

Цената на надмощието – защо агресивната борба за високо социално положение е опасна за здравето
4.5 (89.57%) 23 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 27, 2015 09:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи