Цигарите увреждат мозъчния кортекс, отговорен за паметта

Калина
Написана от Калина април 6, 2015 09:44

Цигарите увреждат мозъчния кортекс, отговорен за паметта

Акценти:

  • Как цигарите влияят на мозъка?
  • Какво е мозъчен кортекс?
  • Води ли тютюнопушенето до загуба на паметта?

Свързани:

От доста време стари проучвания свързват пушенето с повишения риск от рак и белодробни болести.

Изследванията също така показват, че за пушачите е по-вероятно да претърпят преждевременно стареене, заболяване на венците, да развият болестта на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания.

Но ако този дълъг списък не е достатъчна причина да загасите последната си цигара, ново проучване разкри разрушителния ефект, който пушенето оказва върху мозъка.

Учени в Единбург и Монреал са установили, че мозъчният кортекс е по-дебел при непушачите, в сравнение с пушачите.

Кортексът е външният слой на мозъка, в който протичат критични когнитивни функции като памет, език и възприятие.

Те предпазливо предполагат, че кортексът може да си възвърне част от плътността, когато пушачите се откажат от вредния навик. Но добавят, че това не се наблюдава във всички области на мозъка.

В проучването са събрани медицински данни и са разгледани магнитни резонанси на 224 мъже и 260 жени на средна възраст 73 години, около половината от които са бивши или настоящи пушачи.

Учените от Единбургския университет и от университета Макгил анализираха как пушенето е свързано с дебелината на мозъчната кора, като използваха подробни мозъчни магнитни резонанси, внимателен анализ на изображението и статистически модели.

Професор Иън Диърли от университета в Единбург, който е ръководител на изследването, заяви: „Важно е да се знае какво се свързва със здравето на мозъка в по-напреднала възраст.“

От тези данни ние открихме малка връзка между пушенето и наличието на по-тънко мозъчно сиво вещество в някои региони на мозъка.

„Нашето изследване съдържа някои резултати, които загатват, че спирането на тютюнопушенето може да позволи на мозъчния кортекс да възстанови част от дебелината си. Въпреки това, за да докажем това твърдение, се нуждаем от допълнителни изследвания и измервания с нужната повтаряемост“.

Колегата му д-р Шериф Карама, асистент професор по психиатрия университета Макгил, добавя: „Установихме, че настоящите и бившите пушачи, на възраст 73 години, много области с по-тънка мозъчна кора от тези, които никога не са пушили.“

„Лица, които са спрели да пушат, изглежда частично са възстановили дебелината на кортекса си за всяка година, в която не са пушили.“ Въпреки това, очевидният възстановителен процес е бавен и непълен, казва той.

Страстни пушачи, които са се отказали от пушенето преди повече от 25 години, все още са имали по-тънък кортекс. Въпреки че кортексът изтънява с остаряването, проучването е доказало, че пушенето ускорява процеса на изтъняване.

По-тънкият кортекс се свързва с влошаване на когнитивните функции при възрастните. Д-р Карама прибавя: ‘Пушачите трябва да са информирани, че цигарите могат да ускорят изтъняването на мозъчния кортекс, което може да доведе до когнитивна деградация.

„Изтъняването на кортекса изглежда продължава много години след преустановяване на тютюнопушенето.“ Участниците в изследването са били участници в Лотианската родилна кохорта 1936 – група от хора, които са родени през 1936 г. и са участвали в шотландско ментално изследване през 1947 г.

Изследователите са установили, че хора, които са преустановили пушенето за по-дълъг период от време, са имали по-дебела мозъчна кора от тези, които наскоро са спрели цигарите.
Такива са били резултатите, дори след отчитането на общото време от техния живот, през което са пушили.

Професор Доана Вардлау, директор на Центъра за изследване на мозъчни изображения към университета в Единбург казва: „Ефектите от пушенето върху сърцето и белите дробове са добре известни, но нашето проучване показва, че то влияе значително и на мозъка, още една добра причина да не пушите.“‘

Професор Джеймс Гудуин, ръководител на изследванията към „Age UK”, добавя: „Да разберем как и защо способността ни да мислим се променя с възрастта и основното ни настоящо здравно предизвикателство.“

Това изследване ни помага да разберем как пушенето оказва влияние върху мозъка в по-напреднала възраст.

„Колкото повече можем да открием за това какво влияе на способността ни да мислим с напредването на възрастта ни, толкова по-добри съвети можем да дадем на хората за това как да запазят когнитивното си здраве.“

Цигарите увреждат мозъчния кортекс, отговорен за паметта
4.4 (88.89%) 27 глас[а]

Калина
Написана от Калина април 6, 2015 09:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи