Цикория

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 23:37

Цикория

Акценти:

  • Цикория
  • Състав
  • Лечебни свойства
  • Противопоказания

Свързани:

Цикория – това е популярното название на праха от корените на това полезно растение. Този прах се използва за направата на напитка, която е прието да се пие, вместо кафе сутрин на празен стомах.

Доста хора, които се стремят да се придържат към здравословен начин на живот и хранене, вече привикнаха да заменят кафето с цикория сутрин. Всъщност тази напитка повдига настроението, ободрява и от нея човек може да си набави енергия за новия ден.

Полезните свойства на цикорията се обусловени от високото съдържание на определени ценни и необходими на човешкия организъм витамини и минерали.

В смлените на прах корени на това растение се съдържат значителни количества витамин В, С, Е, различни белтъчини, мазнини, пектин, мазнини, дъбилни вещества и соли.

Наличието на такава съвкупност от полезни хранителни вещества предполага, че цикорията благотворно влияе на функцията на сърдечно-съдовата и нервната система, спомага за балансирането на чревната микрофлора при дисбактериоза.

Полезна е също така при различни заболявания на сърцето и кръвоносните съдове.

Ползите за здравето от цикорията се състоят в нейното свойство да понижавата нивата на холестерола в кръвта и да лекува анемия.

Тази билка спомага човек да се справи с диабета и излишното тегло, тъй като снижава нивата на глюкозата в кръвта.
В древността цикорията е била използвана за подобряване на храносмилането, за лечение на очни заболявания и дори в качеството на противоотрова.

Сега корените на тази билка основно се прилагат като противовъзпалително, успокояващо, хипогликемично и противоглистно средство в медицината.

Използването на цикорията е неоценимо що се отнася до сваляне на много висока температура или ако е необходимо жлъчегонно средство.

Трябва да се отбележи, че корените от тази билка могат да се употребяват от бременни и деца над 3 годишна възраст. Това е основната му разлика с кафето, което по своите свойства е по-вредно от цикорията.

Тази билка притежава свойството почти напълно да нормализира процеса на образуване на стомашни сокове, прочиства организма от токсини, повишава количеството еритроцити /червените кръвни клетки/ в кръвната плазма.

Цикорията се използва при заболявания на кожата, например за излекуване на екзема, фурункула, дерматит. За тази цел корените на билката трябва да се смесят с вода и да се прилагат по половин час дневно по засегнатите кожни области. Това целебно растение притежава ранозаздравяващ ефект.

Противопоказания при употреба на цикория

Цикорията не е препоръчителна за хора, които страдат от заболявания на нервната система, както и от хемороиди, гастрит, а също и за тези, които са с разширени вени.

Калоричността на 100 грама от тази билка е 21 килокалории. Поради това, преди човек, който е поставена диагноза на горепосочените заболявания, е необходимо да се консултира с лекуващия си лекар, преди да започне да приема напитки от цикория.

Тази билка е вредна за децата, които са предразположени към затлъстяване, както и за тези под 3-годишна възраст. Заради влиянието върху психиката, цикорията с особено внимание трябва да се приема от хора с нестабилна психика.

Ползите и вредите от употребата на тази билка и досега остават гореща тема за обсъждане от специалистите. Цикорията е лекарствено средство, затова и трябва да се приема с повишено внимание и не трябва да се в големи количества и продължително време.

Преди започване на приемът ѝ е желателна консултация с лекар, който да потвърди, че цикорията в малки количества би била полезна.

Цикория
4.4 (87.64%) 55 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 22, 2015 23:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи