Цистометрия – какво представлява и болезнена ли е

Мария
Написана от Мария март 11, 2016 14:26

Цистометрия – какво представлява и болезнена ли е

Акценти:

  • Цистометрия - анамнеза
  • Медикаменти - уведомяване
  • Процедура - назначаване

Свързани:

Цистометрията – това е диагностична процедура, по време на която се изследва функционалността на пикочния мехур при неговото напълване и изпразване.

Обща информация

Съвременните методики на цистометрията, недостъпни по-рано, придобиха голяма популярност през последното десетилетие.

Този метод позволява на лекаря да оцени функционалността на пикочния мехур, да определи неговата вместимост и да проучи функцията на детрузора – мускулната обвивка на органа.

Ако функционира нормално, се пълни в състояние на покой, като не предизвиква неприятни усещания. Мехурът през това време не се съкращава, а уретрата е затворена – намира се в съкратено състояние.

Когато органът е пълен, рецепторите на вътрешната обвивка се раздразват паралелно със съкращаването на детрузора и отпускане на сфинктера.

Но при някои урологически патологии уринирането може да бъде неконтролируемо, самопроизволно, или пък обратно, болният не е в състояние да уринира, или не излиза цялото количество урина.

Ход на провеждане на процедурата

Цистометрията е инвазивна процедура, изисква въвеждането на катетър в кухината на органа.

Преди това пациентът трябва да направи необходимите изследвания на кръв и урина, при наличие на показания да премине и ултразвуково изследване, рентгенография, компютърна томография или МРТ, цистоскопия.

Лекарят внимателно анализира анамнезата на болния и дневника на уриниране. За по-пълна картина на жените се провежда вагинално изследване, а на мъжете – палпация на ректума и ултразвук на простатата.

В деня преди манипулацията следва да се приема предписания от лекаря антибиотик като профилактика на инфекции, да се направи очистителна клизма. Важно е да не се употребяват препарати или продукти с диуретичен ефект.

Много хора се безпокоят относно това как протича цистометрията, и болезнена ли е. Всъщност процедурата е доста неприятна, но повечето от пациентите я понасят спокойно, а още на следващия ден болезнените усещания отминават.

Преди изследването пациентът трябва да уриниране в градиран съд, така се определя обемът на урината. Впоследствие се въвежда катетър с прикрепен към него цистометър.

Допълнително в правото черво се поставя ректален балонен катетър за измерване на налягането вътре в коремната кухина. Чрез катетъра пикочният мехур бавно се пълни с физиологичен разтвор или газ и се изчаква първият пози за уриниране, средно за това са необходими 150-250 мл течност.

Впоследствие се установява максималният обем на пикочния мехур, анализира се функционалността на сфинктера и детрузора, определя се неговия остатък. Процедурата продължава 40-60 минути.

Показания

Цистометрията се назначава при следните патологии:

• Енуреза – невъзможност за задържане на урина;
• Нарушения на вътрешната чувствителност на стената;
• Непроизволни съкращения на мускулите на детрузора;
• Чести или фалшиви позиви за уриниране;
• Непълно изпразване;
• Анормално увеличаване на количеството урина;
• Повишена честота на уриниране през нощта;
• Болка в органа без възпаление;

Усложнения

В повечето случаи изследването не предизвиква никакви усложнения, но понякога се наблюдава:

• Поява на кръв в урината;
• Травматизация на стените на пикочния мехур, възпалението му;
• Втрисане, треска;
• Болезнено уриниране;
• Инфектиране;

С цел избягване на възможните негативни последствия, задължително лекарят трябва да бъде информиран за бременност, прием на медикаменти или пък алергии.

Като заключение

Цистометрита е доста неприятна процедура, свързана с болезнени усещания и именно поради тази причина трябва да са налични определени показания, които да наложат нейното извършване.

В противен случай няма смисъл пациент с показания, различни от посочените по-горе, да служат за основание за назначаването на тази процедура.

Цистометрия – какво представлява и болезнена ли е
4.5 (89.68%) 31 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 11, 2016 14:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи