Цитология на шийката на матката – ето какво представлява

Мария
Написана от Мария април 16, 2016 16:17

Цитология на шийката на матката – ето какво представлява

Акценти:

  • Атипия - възпалителна етиология
  • Усилена тревога - онкология
  • Неясна природа - уточнение

Свързани:

Цитология на маточната шийка е лабораторно изследване, което определя клетъчната структура cervix uteri – маточна шийка, а също и клетките на цервикалния канал.

Един от вариантите на цитология на маточната шийка бил използван за първи път в началото на 20-ти век ученият от Гърция Папаниколау с цел ранното откриване и профилактика на онкологични заболявания.

От тогава ПАП-тестът се използва повсеместно наред с новия метод ThinPrep, който позволява своевременно определяне и ефективно лечение на скрити хронични и предракови заболявания на маточната шийка.

Разшифроване на резултатите

Интерпретирането на резултатите от теста може да се определи само от лекуващия лекар. Всяка информация, с която се запознае пациентката в онлайн пространството може да бъде само опознавателна и първична.

Приведените по-долу данни са общодостъпни и помагат за понижаване на тревогата на жените, които се опасяват от непонятни цифри и знаци в резултатите от изследването.

Цитология на маточната шийка според статистиката установява следното:

• Всеки девети тест от десет установява норма, тоест следващата цитология смело може да се извърши 1-2 години за профилактика и скрининг на състоянието на шийката.

Изследването трябва да се повтаря редовно, въпреки добрите резултати, тъй като не може да бъде точен на 100% и не изключва риска от заболявания напълно.

• Всяка втора от сто цитонамазки не е информативен в пълна степен, поради недостиг на биологичен или клетъчен материал. В такива случаи цитологията на маточната шийка повтаря.

• Всеки 20-ти тест показва наличието на атипични изменения, но това съвсем не говори за развиващ се онкологичен процес. По-скоро това е сигнал и повод за по-детайлно изследване и последващо лечение.

• Резултатът от теста може да покаже лоши показатели, но това не може да се смята за еднозначна и окончателна диагноза.

За уточняване на характера на патологичния процес и неговите прогнози се изискват допълнителни изследвания, които се назначават от лекар.

Разшифроването на резултатите от цитограмата може да се проведе по различни методи.

Класически е класификатора Папаниколау, но в съвременната гинекология също е прието да се отчитат и други варианти за интерпретация на теста, например американската система Bethesda System.

Информацията за състоянието на епителната тъкан на маточната шийка може да се отрази в следното:

• Наличие на доброкачествени изменения – тестът открива трихомонади, Кандида, клетъчни изменения, възможно е да са свързани с херпес вируса.
• Дисплазия, атипия – патологични изменения на епителната тъкан – дисплазия, атипия, ASC-US, тестът открил наличие на плосък епител с атипични изменения с неуточнен произход.
• Инвазивен рак – плоскоклетъчен инвазивен рак – конкретизацията на състоянието, типа и стадия изисква допълнително изследване при онколог.

Норми на цитология на шийката на матката

Норма се смята пълното отсъствие на атипични изменения в клетъчния материал, а също добро състояние на микрофлората. „Добрите“ клетки трябва да съответстват на нормите по морфологични стандарти, тоест по размер, съдържим в структурата и формата.

В цитограмата подробно се описва материалът взет от повърхностния слой на шийката на матката и от ендоцерфикса.

Също следва да се отчита факта, че съществуват показатели за доброкачествени аномалии на клетките. Това, разбира се не е норма, но и не може да причина за усилена тревога по повод онкологията.

Списъкът на измененията в рамките на относителната норма, които може да показва цитологията:

• Атипия на възпалителната етиология;
• Атипични изменения, предизвикани от папилома вируси;
• Смесени атипични изменения;
• Атипични отклонения с неясна природа, изискващи уточнение;

Цитология на шийката на матката – ето какво представлява
4.6 (91.76%) 34 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 16, 2016 16:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи