Цветотерапия

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 12:42

Цветотерапия

Акценти:

  • Цветно хранене - същност
  • Червеното - цветът на жизнената сила
  • Жълтото - цветът на схема

Свързани:

Лечение с помощта на енергия на цветовете човечеството практикува от незапомнени времена. Цветотерапията е много популярна и днес.

Древните гърци и римляни, индуси и китайци, инки и египтяни – цветотерапията не познава нито религиозни, нито географски ограничения.

И макар че конвенционалната медицина, поне понастоящем се отнася към този вид терапия с известен скептицизъм, всички ние така или иначе взаимодействаме с цветовия спектър.

Например, когато решаваме какви тапети да закупим за спалнята или с какви бои да боядисаме стените в това помещение, когато избираме цвета на дрехите си, автомобилите, кухненските съдове и пр.

Всички ние знаем, че всеки цвят по някакъв начин ни влияе – на самочувствието и настроението, но специално обучени хора – цветотерапевти са стигнали и по-нататък като са разработили различни методи за лечение с цветове.

В тяхната основа лежи убеждението в това, че 7-те най-важни цветове на дъгата са свързани с различните органи и тъкани на човешкото тяло и поради това въздействието с цветове върху организма оказва положително влияние върху работата на неговите органи, системи и функции.

Разбира се, едва ли такава терапия би могла да замени традиционното лечение при наличие на сериозни заболявания, но както се казва, вярата планини повдига, и настроението след тези специални процедури при тези хора се повдига.

Методи на цветотерапия

Цветоимпулсивна стимулация

Осъществява с помощта на апарат за цветоимпулсна терапия, която се състои от специални лещи, комплекс от светлинни филтри и електронен блок на управление със светлинни сигнали.

Същността на терапията е използването на светлинни филтри с различни цветове, въздействащи на нервната система, а чрез нея и на вътрешните органи.

Цветно хранене – с помощта на различни тестове терапевтът установява, от какъв цвят се нужае организма на пациента и му препоръчва да добави към хранителния си режим плодове и зеленчуци от съответния цвят.

Да кажем, не му достига червен цвят – в такъв случай е необходимо да консумира повече ягоди, червени боровинки, череши, вишни домати, цвекло, червени чушки. Недостигът на оранжев цвят попълват тиквата, портокалите, райската ябълка, морковите и кайсиите.

Хромопунктура – една от разновидностите на акупунктурата. При този вид терапия въздействието с цвета се осъществява върху точки, които отговарят за нормалната функция на един или друг орган.

Същността на метода е в това, че върху дадените точки се въздейства със специални торбички, които са пълни със соли в жълт цвят.

Непосредствено преди процедурата тези торбички се осветяват със специална лампа или се загряват под преките слънчеви лъчи, поемайки неговата енергия, за да могат след това да се използват в процеса на масаж на човека.

За какво отговарят отделните цветове?

Червен – цветът на жизнената сила. Способства за активизацията на обменните процеси, на кръвотворението, полезен е при недостиг на желязо, стимулира функцията на черния дроб, повишава вътрешната енергия и сексуалното желание.

Този цвят олицетворява силата, волята, напорът, настойчивостта и властта. Въпреки това трябва да бъдат внимателни с този цвят хората с повишено артериално налягане и тези, които са склонни към раздразнителност.

Жълт – цветът на слънцето и смеха. Въздействието на жълтия цвят се разпространява върху целия стомашно-чревен тракт.

Освен това той е полезен за укрепване на нервната система и за доброто състояние на кожата и способства за подобряване на състоянието на кожата.

Стимулира мозъчната дейност – подобрява паметта, способства за по-лесното съсредоточаване, за избавяне от натрапчивите мисли и за повдигане на настроението.

Цветотерапия
4.5 (89.66%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 28, 2015 12:42
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи