Тумор на Бренер – причини и лечение

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 22:08

Тумор на Бренер – причини и лечение

Акценти:

  • Яйчник - засягане
  • Премахване - нервни окончания
  • Компресия - тумор

Свързани:

Тумор на Бренер е рядко доброкачествено образувание на яйчниците и се открива при 1-2% от жените с образувания на яйчниците.

Възможно е да се открие на всяка възраст, дори при девойки, но най-често диагнозата се поставя на жени над 40-50 години.

Размерите на откритото новообразувание, структурата на което напомня фибром, могат да варират от няколко милиметра до 30 см.

Тези подобни на възли тумори обикновено са със сферична форма, нямат капсули, а сивите и бели тъкани на самото образувание винаги са плътни.

В някои случаи, дори наподобяват камъни. В новообразуванията е възможно присъствието на кисти, които понякога са с големи размери и съдържат слузест ексудат.

Основната опасност на туморите на Бренер е, че дълго време протичат напълно безсимптомно, растат бавно и се проявяват вече в напреднал стадий. В някои клинични случаи, дори и в късните стадии, дори хирургичната интервенция може да не даде ефективни резултати.

И прогресирането на заболяването може да стане причина за смърт на болния, особено ако туморът е злокачествен или с пограничен характер.

Защо възниква туморът на Бренер? Как се проявява? Какви методи и диагностика на лечение се назначават при неговото откриване?

Причини за поява и структура на тумора

При развитие на зародиша от тъканите на първичния бъбрек изтича урина по специфичен проток. Впоследствие при плода от мъжки пол този проток се трансформира в семепровод, а при момиченцата се редуцира.

Вече в зряла възраст тъканите на този редуциран проток е възможно да се изродят в доброкачествено образувание – тумор на Бренер. Но в някои случаи това образувание може да започне своя растеж и от здравите клетки на тъканите на яйчника.

За развитието на тумор на Бренер могат да способстват следните фактори:

  • Вирусни инфекции, прекарани от майката по време на бременността;
  • Чести и тежко протичащи вирусни инфекции, прекарани в детска и юношеска възраст;
  • Ранен пубертет;
  • Присъствие на други тумори;
  • Нарушения на менструалния цикъл;
  • Продължителна консервативна терапия на миома на матката;
  • Последствия от лечението на други новообразувания

Точните причини за развитие на тумор на Бренер са недостатъчно изучени и не е изключено за тяхното възникване да способстват и други фактори или заболявания.

Именно затова за ранното откриване и предотвратяване на този тумор за всички жени се препоръчва редовно наблюдение при гинеколог и своевременно лечение на заболяванията на интимната сфера.

Наблюденията на специалисти показват, че туморът на Бренер често се съчетава с други новообразувания. Неговата структура е много сходна с тази на фибромите.

Симптоми

Темповете на растеж на туморите могат да бъдат различни, възможно е да се увеличат на размери продължително и постепенно да ускоряват растежа си. При малки тумори на Бренер симптоми не възникват, тъй като малките огнища протичат скрито и се откриват само случайно.

По-големите образувания се проявяват по необяснимо увеличаване на обема на корема на размери и възникване на болков синдром, който се развива вследствие на компресия на тумора от съседни органи и нервни окончания.

Лечение

С оглед вероятността от малигнизация на тумора на Бренер на всички жени се препоръчва задължително, независимо от възрастта, премахване на образуванието по хирургичен път.

При премахване на образуванието се изрязва и засегнатият яйчник, понякога се налага премахването и на двата.

Тумор на Бренер – причини и лечение
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария октомври 16, 2018 22:08
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи