Тялото сякаш гори – топ 5 възможни причини и начини за справяне с проблема

Мария
Написана от Мария септември 3, 2015 17:14

Тялото сякаш гори – топ 5 възможни причини и начини за справяне с проблема

Акценти:

  • Повишено кръвно налягане - решение на проблема
  • Промяна на начина на живот
  • Преминаване на диета

Свързани:

Тялото сякаш изхвърля жега – навярно това се е случвало с всеки. Сама по себе си горещината на тялото не е болест. В повечето случаи горещината е само ярко изразен симптом на някакво заболяване.

Повишаването на температурата, усещането, че цялото тяло гори – такива симптоми свидетелстват за реакции на организма на дразнител. Нека да разгледаме 5-те най-често причини за усещане за горещина и да разберем как да реагираме на тях.

1. Вегетативна дисфункция

Нарушение в системата, отговаряща за редовното и стабилното функциониране на всички органи и въобще на целия организъм. Нагорещяването на тялото по време на пристъпи на вегето-съдова дистония е нещо напълно обичайно.

Заедно с това у човек могат да се наблюдават пристъпи на паника, тахикардия, повишено налягане и обилно отделяне на пот.

Решение на проблема

Причините за вегетативната дисфункция се крият по-скоро в областта на психологията на човека, затова определени медикаменти за нейното лечение просто не съществуват.

Методите на терапия на вегетосъдова дистония също са твърде обширни, за да се вместят в една статия. Единствено средство, достъпно за всички страдащи от това заболяване, е дихателната гимнастика.

Основното упражнение се изпълнява така – вдишване през носа като се брои до 4 и се диша с диафрагмата, задържане на дишането с броене до 7 и издишване с броене до 9 с отпускане на корема.

Упражнението помага за отпускане, също така способства за нормализиране на дишането и на сърцебиенето, а също и за намаляване на усещането за горещина.

2. Нарушаване на терморегулацията на организма

Разстройства на терморегулацията – нарушения на постоянната температура на тялото, предизвикани от дисфункция на централната нервна система.

При разстройства на ЦНС е възможно да започне интензивно отделяне на топлина в зависимост от температурата на външната среда, от количеството пот, отделяно от организма, от физическите натоварвания и от общото физическо състояние на човека.

Решение на проблема

Принципите на лечение на хипертермичното разстройство зависят от точната диагноза, поставена от специалист. Най-често се назначават препарати, въздействащи на централната нервна система.

Не трябва да се пренебрегва и укрепващата цялото тяло терапия – активният начин на живот, закаляването, пълноценното и балансирано хранене, съблюдаването на дневен режим, употребата на витаминни комплекси.

3. Период на менопауза при жените

В този период на повечето жени често им става горещо. Особено силно приливите на топлина се усещат през нощта. Обикновено това явление е вследствие на недостатъчния синтез от организма на жените на хормона естроген. Приливите на горещина могат да се съпровождат с главоболие, мигрена, нарушения на съня.

Решение

Изследване за определяне на състоянието на хормоналния фон. Прием на препарати, повишаващи нивата на естрогените. Диети.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Нивото на хормоните, синтезирани от този орган, влияе на целия организъм. В частност, на работата на нервната и сърдечно-съдовата система.

Решение

Даване на кръвни проби. Ултразвуково изследване на щитовидната жлеза. След поставянето на диагнозата се следват предписанията на лекаря.

5. Повишено кръвно налягане

Хипертонията както знаем, е перманентно или временно повишаване на артериалното налягане. И то се съпровожда с резки пристъпи на горещина по цялото тяло, задушаване, ускорено сърцебиене.

Решение на проблема

Понижаване на кръвното налягане е възможно с препарати с бързо действие. Промяна на начина на живот – понижаване на теглото, спиране на цигарите, намаляване употребата на алкохол и преминаване на диета.

Тялото сякаш гори – топ 5 възможни причини и начини за справяне с проблема
4.4 (88.3%) 53 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 3, 2015 17:14
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи