Тютюнопушенето и затлъстяването парадоксално намаляват вероятността от настъпване на смърт от инсулт

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 10:38

Тютюнопушенето и затлъстяването парадоксално намаляват вероятността от настъпване на смърт от инсулт

Акценти:

  • Остър исхемичен инсулт - смъртност
  • Метаболитен резерв - заболявания
  • Интравенционална неврология

Свързани:

По-млади пациенти с наднормено тегло и с получен вече един инсулт са с по-нисък от риск от настъпване на смърт след повторен мозъчен удар в сравнение с оцелелите след първия инсулт с нормално тегло.

В сравнение с непушачите, при пушачите съществува по-нисък риск от настъпване на смърт при провеждането на стандартната терапия за отстраняване на кръвния съсирек, която се провежда задължително по време на хоспитализация при остър исхемичен инсулт – интравенозен активатор на тъканния плазминоген.

Това са всъщност интригуващите резултати от новото изследване „парадоксът на затлъстяването и тютюнопушенето“ представени в отделни доклади на 67-мата годишна среща на Американската академия по неврология, проведена във Вашингтон на 18-25-ти април тази година.

Метаболитен резерв

Освен при инсулта, парадоксът на затлъстяването се наблюдава при инфаркт на миокарда – сърдечен удар, застойна сърдечна недостатъчност и при крайни стадии на бъбречна недостатъчност, според доктор Хуго Хавиер Апарисио, съдов невролог от катедрата по Неврология, във факултета по медицина на Бостънския университет и изследовател в Framingham Heart Study.

Той също така посочва, че по-малко хора с наднормено тегло или със затлъстяване са починали или са получили трайни увреждания след първия мозъчен удар.
Въпреки че причините за този парадокс са неясни, д-р Апарисио цитира подозрение на експерти, че затлъстяването всъщност е възможно да има някои предимства – нещо като „излишък от мазнини или метаболитен резерв“ в момента на заболяването.

Други експерти смятат, че ефектът на селекцията /тоест да се дължи на недостатък в провеждането на изследването/, всъщност може да е причината на парадоксът на затлъстяването и хората с наднорменото тегло е възможно да получават мозъчните удари на по-млада възраст или те да започват да се лекуват през по-ранен етап от живота.

Сериозни доказателства?

Анализът на резултатите от настоящото изследване показва, че по-млади, с наднормено тегло, получили инсулт пациенти в 10-годишен период са с по-ниска смъртност в сравнение с тези, които са оцелели след първия мозъчен удар и са с наднормено тегло.

В новия анализ, д-р Апарисио и неговите колеги, биват включени данните на 677 участници с инсулт и на 2031 „контролни“ участници без получен мозъчен удар, които били съгласува по възраст, пол и индекс на телесната маса.

По-голяма част от пациентите със мозъчен удар пушели цигари, имали и други сърдечно-съдови рискови фактори или им била назначена терапия за понижаване на кръвното налягане или за нормализиране на кръвната захар – съответно поради хипертония или захарен диабет преди включване в изследването, от което били използвани данните за провеждането на анализа на д-р Апарисио и колегите му – Framingham Study.

И в двете групи – и в контролната и в тази с пациенти с инсулт, 30% били с нормално тегло, 44% с наднормено, а 26% страдали от затлъстяване. Нямало пациенти с поднормено тегло и с инсулт, които да са били с такова преди получаването на мозъчния удар и преди включването в изпитването.

Където има дим…

В отделна презентация, доктор Vishal Jani – специалист по интравенционална неврология, от Мичиганския университет, представи резултатите от проучване, които показват, че настоящите и бившите пушачи имат по-нисък риск от вътреболнична смъртност поради получен остър исхемичен инсулт.

Изследователите използвали и данни от 2000 до 2011 година от националната пациентска база данни на САЩ.

Тютюнопушенето и затлъстяването парадоксално намаляват вероятността от настъпване на смърт от инсулт
4.4 (88.61%) 79 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 27, 2015 10:38
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи