Учени допускат, че регенерацията на зъбите в зряла възраст е възможна

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2015 21:16

Учени допускат, че регенерацията на зъбите в зряла възраст е възможна

Акценти:

  • Анатомична структура
  • Зъби - развитие
  • Липсващи зъби - млада възраст

Свързани:

Изучавайки механизма на регенерация на зъбите у сладководните риби африкански цихлиди, учените установили колко е лесно да се манипулира този процес – което прави възможно отключването му и в организма на човека.

Между впрочем у нас тези риби се отглеждат в аквариумите в много домове. Хората, както и другите бозайници за целия си живот получават само по 2 чифта зъби.

Данни от проучването са публикувани в авторитетното списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Американски биолози изучавали как зъбите и вкусовите рецептори израстват в ембрионите на рибите от един и същ вид епителни тъкани. За разлика от хората рибите нямат език.

Проучвани били индивиди от езерото Малави, което е разположено в република Малави в Източна Африка.

Голямото количество ендемични видове риби превръщат фауната в езерото в характерен пример за специализирана еволюция. И дори сладководния басейн често се нарича „галапагоски“.

В него живеят хиляди видови риби и почти 90% от общото количество, са така да се каже местни видове. Но езерото има специална заслуга, тъй като в него живеят и риби от семейството на цихлидите.

Там има повече от 400 вида от тях, или 30% от представителите на това семейство, които са известни на човечеството и 5 от тях са ендемични.

Различни видове цихлиди през са се научили да оцеляват и съществуват не само в сладководни басейни. Едни видове се хранят с планктон, като поглъщат цял, затова зъбите не са им толкова необходими. Други видове пък със зъби щипят късчета водорасли.

За такъв вид хранене зъбите няма как да им попречат – следователно, за това им са нужни и зъби, и множество вкусови рецептори. Налага се някак да различават полезните от вредните водорасли.

Учените в процеса на изучаване извършили селекция на 2 родствени вида цихлиди. Още на второто поколение хибриди успели да определят различията на генетично ниво. А също успели да установят и няколко общи гени, които отговарят за развитието на зъбите и вкусовите рецептори при гризачите – мишки.

Чрез потапяне на ембрионите на рибите в химически разтвор, учените-биолози успели да започнат да контролират развитието на тъканите, ускорявайки скоростта на развитие на зъбите или рецепторите.

Тези изменения се случили още на 5-тия 6-тия ден от живота на плода – времето, когато челюстите едва започват да се формират.

Въпреки голямата разлика в анатомичната им структура и функционалност, 2-та типа обекти, тоест и зъбите, и вкусовите рецептори, възникват в една и съща епителна тъкан на челюстите, които започват да се формират.

Правилните химически сигнали са способни да отключат върху регенерацията на зъбите от тази тъкан и при хората. Учените предупреждават, че израстването на нови зъби това не е достатъчно – много е важно да се установи как именно в тези органи се формират нервите и кръвоносните съдове.

А без тях функционирането им не е възможно. Затова направеното от биолозите откритие едва ли ще може в скоро време да се приложи в стоматологичната практика и съответно на хората с липсващи зъби или пък с развалени да не им се налага да търпят неприятните процедури.

Тъй като до голяма степен здравината на зъбите се определя от храненето на майката по време на бременност и на доста хора им се налага още от млада възраст да се разделят с по няколко зъба.

Учени допускат, че регенерацията на зъбите в зряла възраст е възможна
4.5 (90%) 50 глас[а]

Мария
Написана от Мария октомври 21, 2015 21:16
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи