Учени предупреждават: „Уринирането в обществените басейни е опасно за здравето“

Мария
Написана от Мария януари 31, 2015 22:05

Учени предупреждават: „Уринирането в обществените басейни е опасно за здравето“

Акценти:

  • Плувни басейни - уриниране и хлориране
  • Инхалационни странични ефекти от дезинфекцията на плувните басейни
  • Мас-спектромия - съвременен технология за анализ на състава на водата

Свързани:

По данни от анонимно проучване, проведено през 2009 година, един от всеки 5 души в зряла възраст си признава, че понякога си позволява да уринира по време на престой или плуване в обществен басейн.

Само по себе си се подразбира, че „уринирането в басейн“ не е приемливо от гледна точка на хигиената или от благоприличието, но освен това според ново изследване попадането на урина във водата на басейна може да нанесе много по-голяма вреда на здравето, отколкото се смяташе по-рано.

От изследване неотдавна, публикувано в списание „Environmental Science & Technology“, се установи, че пикочната киселина, съдържаща се в урината при взаимодействие с хлора генерира „инхалационни странични продукти за дезинфекция“ в плувните басейни и тяхното изпарение би могло да нанесе вреда на хората, които се къпят или плуват.

Обикновено в обществените басейни се добавя хлор, който преустановява размножаването на бактериите във водата, като се по този начин се предотвратява влошаване на нейното качество и предаването на инфекциозни заболявания между хората, които се къпят или плуват.

Въпреки това страничните ефекти от дезинфекцията чрез хлориране са отделянето във въздуха на хлоранхидрид цианова киселина (CNCI) и азотен трихлорид (NCI3).

Проведените по-рано изследвания вече показаха, че когато урината и потта взаимодействат с хлора, това може да доведе до натрупването на определена концентрация на замърсяващи въздуха вещества.

В настоящото проучване учените изследвали пробите от водата в плувен басейн и внимателно разгледали как пикочната киселина и другите телесни течности реагират с хлора.

За тази цел те използвали съвременна технология, наречена „мас-спектрометрия с мембранна система за въвеждане на пробата“, за да се открият и измерят инхалационните странични ефекти от дезинфекцията.

Техните резултати показали, че когато пикочната киселина взаимодейства с хлора, се образуват хлоранхидрид цианова киселина и азотен трихлорид.
Хлоранхидрид циановата киселина (CNCI) е токсично химическо вещество, което може да предизвика раздразнение на горните дихателни пътища и задушаване.

Вдишването на това съединение може да стане причина за негативни последствия върху сърдечно-съдовата, дихателната и централната нервна система, а във високи концентрации това вещество е възможно да доведе до летален изход.

Азотният трихлорид (NCI3) е химично съединение, което може да причини сериозни увреждания на белодробната тъкан.

По данни на изследователите, провеждащи настоящото изследване, техните резултати показват, че повече от 90% от пикочната киселина, идентифицирана от тях в обществените плувни басейни, е образувана от човешка урина и цялото количество от нея влиза във взаимодействие с хлора, като при тази реакция се отделят инхалаторни замърсители.

Един от съавторите на изследването, професор Ernest R.Blatchley III в заключителен коментар към изследването посочва, че изкореняването на този неприличен и нехигиенен навик – може да доведе до значително намаляване на страничните ефекти от хлорирането на водата в обществените плувни и водни съоръжения и по този начин ще се понижи риска от заболявания на хората, които ги използват.

Трябва да се отбележи, че според изследване, проведено през 2009 година от Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), само 36% от анкетираните са отбелязали, че чистотата на водата им е приоритет при избора на това кои плувни и водни съоръжения ще посетят.

Още повече, че 63% от анкетираните заявили, че не били наясно какви заболявания е възможно да се предизвикат в резултат на поглъщане, аспирация или кожен контакт със замърсена вода във водно съоръжение, като под водно съоръжение се има предвид освен обществените плувни басейни и пързалките.

Учени предупреждават: „Уринирането в обществените басейни е опасно за здравето“
4.5 (89.85%) 67 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 31, 2015 22:05
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи