Учени успяха да открият начин как да предскажат продължителността на живота по ДНК

Мария
Написана от Мария февруари 9, 2015 11:33

Учени успяха да открият начин как да предскажат продължителността на живота по ДНК

Акценти:

  • Метилиране - специфичен клетъчен процес
  • Метиловите групи - задушаващ придатък на човешката ДНК
  • Метилирането - предвестник на ранна смърт

Свързани:

Хората винаги са мечтали да узнаят колко им остава да живеят. Гадателите и прочие екстрасенси навсякъде по света се възползват от стремежа на човек да погледне в бъдещето. Въпреки че достоверността на техните предсказания е равна на нула, хората продължават да дават на „гадателите“ пари.

Изглежда, че за феновете на предсказанията за бъдещето по утайка от кафе, се появи много по-надежден източник на информация – изследователите успяха да открият начин как да предскажат приблизителната продължителност на живота на човека по неговата ДНК.

За разлика от „маговете“ и „баячите“, учените не назовават точната дата на смъртта. Тяхната оценка по този въпрос е преди всичко вероятностна – изследователите от Единбургския университет, Шотландия, забелязали, че колкото по-малко е модифицирана ДНК на човека, толкова по-голяма е вероятността, той да умре по-рано.

Учените съсредоточили проучването си върху конкретна модификация със сложното название, наречено метилиране на ДНК.

Именно тази модификация е струвала живота на овцата Доли – по-точно, именно заради нея клонираното животно умряло 7 години след раждането си, много по-рано от нормалната продължителност на живота на овцете.

Метилирането представлява добавяне към нишките на ДНК на малка група от 4 атома, един въглероден и 3 водородни /химиците я наричат метилна група, а химичната ѝ формулата е CH3/.

Този „придатък“, който прикрепя към ДНК специфични белтъци, които сигнализират на клетъчните ензими, че съответната ДНК е специфична. Най-често добавянето на метилна група „изключва“ ДНК, „забранявайки“ ензимите да „прочитат“, заложената в тях информация.

Метилните групи не изменят самата последователност на ДНК, но влияят на това как именно се възпроизвежда заложената в нея информация. Въздействието се оказва толкова сериозно, че за подобните изменения бил създаден специален термин „епигенетика“, тоест надгеномна регулация на генома.

Ако си представим, че човешкият организъм с всички негови физиологични особености и личностни черти е една държава, то генетиката и епигенетиката са неговите президент и министър председател. И до сега не е ясно кой от тях е с по-голямо значение.

Различните епигенетични маркери влияят по-различен начин въздействат на ДНК, но CH3 групата почти винаги е „задушаващият“ придатък. Дълго време учените смятаха, че с напредването на възрастта на живите същества в техните ДНК се увеличава количеството на метиловите групи.

Въпреки това неотдавна учените доказаха, че това не е така. Като цяло метилирането на генома при процесите на остаряване намалява. Ключовият момент се състои в това, че с годините метиловите придатъци „се придвижват“ към други части на ДНК.

В човешкия геном е пълно с така наречените мобилни елементи – фрагменти, които могат да прескочат от едно място на друго и да нарушат функцията на гените.

При младите хора такива елементи биват „блокирани“ от СНЗ-групите, а при тези в напреднала възраст „заключването“ се освобождава и геномът става нестабилен.

Биологичният часовник

Въпреки че всички механизми, с помощта на които метилирането регулира функцията на гените, засега са неизвестни, общото количество на СНЗ-групите в генома може да се използва за предсказване на продължителността на живота.

Учените от Едингбурския университет анализирали данните от 4 дългосрочни изследвания, авторите на които в продължение на много години проследявали общо 5 000 души в напреднала възраст.

В началото на наблюденията от участниците били вземани кръвни проби, от които било възможно отделянето на ДНК.

Предварително учените определили средното количество метилови групи в генома на всеки от участниците и се оказало, че прекалено бързото деметилиране на генома е предвестник на ранна смърт.

При това рискът за хората с недометилирана ДНК /по отношение на нормата за съответната възраст/ да умрат твърде рано не зависел от това колко здравословен начин на живот те водят, имат ли те диабет или проблеми със сърцето и други фактори, която са от значение за продължителността на живота.

Учени успяха да открият начин как да предскажат продължителността на живота по ДНК
4.6 (92%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 9, 2015 11:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи