Учените откриха защо имаме склонност да закъсняваме

Калина
Написана от Калина февруари 10, 2015 17:33

Учените откриха защо имаме склонност да закъсняваме

Акценти:

  • Защо закъсняваме?
  • Как да се научим да не закъсняваме?
  • Предразположени ли сме към закъснения?

Свързани:

Няма човек, който да не е закъснявал няколко пъти в живота си, но за да закъсняваш за всяка среща или събитие в живота си, това е истинско изкуство.

Това е разочароващо и създава много неудобства. Но неотдавна учените откриха, че постоянните закъснения всъщност са страничен ефект на вашите личностни черти.

Какво кара хората непрекъснато да бързат и въпреки това да пропускат влакове, да вбесяват приятелите си, дори да закъсняват за собствената си сватба, пристигайки след булката?

И защо, всъщност, ни е толкова трудно, да се променим и да се научим да стигаме навреме?

Изследователите се опитват да открият причините за това в продължение на десетилетия и установяват няколко основни общи черти у хората, които закъсняват. Сумати Реди разказва пред The Wall Street Journal за някои от тях.

„В списъка са всички видове санкции и наказания за това, че някой е закъснял, и парадоксът е, че закъсняваме, дори когато съществуват тези наказания и последствия“, казва Джъстин Крюгер, социален психолог в училището по бизнес към университета в Ню Йорк.

Една от най-очевидните и чести причини, заради които хората често закъсняват, е, че те просто не успяват да преценят точно колко време ще им отнеме изпълнението на дадена задача. Този феномен е известен като „заблуда на планирането“.

Изследванията показват, че хората средно подценяват с 40 процента времето, което ще им отнеме дадена задача.

Друга черта, която може да се отнесе за всички хора, които имат проблеми с точността, е, че те имат склонност да изпълняват по няколко задачи едновременно.

В проучване, направено през 2003 г. под ръководството на Джеф Конте от Държавния университет на Сан Диего в САЩ, установява, че от 181 оператори на метрото в Ню Йорк, тези, които предпочитат многозадачността, наричана още полихронност, по-често закъсняват да си вършат работата.

Това е така, защото мултитаскингът пречи на това да осъзнаваме добре това, което правим, казва Дрейк Баер пред Business Insider.

През 2001 г. Конте открива, че има тип личности, за които е по-характерно да закъсняват. Ако тип А са хората, ориентирани към постигането на високи цели, то тип Б са безгрижни и те са склонни към неточност.

В действителност, хората от тип А и тип Б възприемат преминаването на времето по различен начин, отчита Сумати Реди. В над три предишни проучвания Конте установява, че за хората от тип А една минута минава за 58 секунди, докато хората от тип Б, макар и припрени, усещат продължителността на минутата като 77 секунди.

„Така се получава едно разминаване от 18 секунди“, казва Реди.

Разбира се, познанието за всички тези факти не помага за решаването на проблема – изчислено, че САЩ губи 90 милиарда долара всяка година, в резултат на това, че хората закъсняват.

Но учените също започват да се усъвършенстват в стратегии, които могат бавно могат да подобрят нашата точност.

За хората, които постоянно подценяват времето за изпълнение на задачите, учените са подготвили програма, която ще им помогне с подробни стъпки да разпределят дейностите си по-добре и да преценяват по-точно колко време ще им отнеме това.

Проучване от 2012 г. сочи, че ако хората създадат умствена картина на задачата, преди да я изпълнят, това може да им помогне да бъдат по-реалистични за нейната продължителност, съобщава Реди за The Wall Street Journal.

Хората, които често закъсняват, трябва да си дадат сметка, че не могат да бъдат на две места едновременно, и трябва да се опитват да планират по-малко задачи, с достатъчно разстояние във времето една от друга.

Но първата стъпка към промяната е да осъзнаем, че имаме склонност да закъсняваме. Приемането, в края на краищата, е първата стъпка, за да се променим.

Учените откриха защо имаме склонност да закъсняваме
4.5 (89.6%) 50 глас[а]

Калина
Написана от Калина февруари 10, 2015 17:33
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи