Ухапване от отровна змия

Калина
Написана от Калина юли 31, 2014 09:07

Ухапване от отровна змия

Акценти:

 • Ухапване от отровна змия
 • Рискове
 • Превенция
 • Как да реагираме?
 • Лекарска намеса

Свързани:

Какво представлява ухапването от отровна змия?

Змиите са месоядни животни и само 400 вида от общо 3000, които се срещат по света са отровни. Много  от тях убиват плячката си като я задушават. Освен това змиите са студенокръвни животни и не могат да повишат телесната си температура, когато температурата на околната среда е ниска. Затова те са най-активни, когато температурата на въздуха е между 25 и 32 градуса.

Отровните змии отделят отрова, като използват изменените си слюнчени жлези. При ухапване отровата преминава от жлезата през каналчета в зъбите на змията и накрая в тялото на жертвата на змията. При не всички ухапвания змиите отделят отрова. Змиите могат да контролират дали да отделят и какво количество отрова да освободят при ухапване. Сухи ухапвания – при които не се освобождава отрова, се случват в между 25-50 % от случаите на ухапвания от змии. Като при усойницата, която се среща в България, процентът на сухи ухапвания е около 25. В България видовете змии, които са отровни са 6 на брой, сред които пепелянка, усойница, котешка змия, каменарка, остромуцунеста усойница и вдлъбнаточелният смок. Змийската отрова се състои от вещества, които могат да разделени на четири групи:

 • Цититоксини – увреждат тъканта в зоната на ухапването.
 • Хемотоксини – причиняват съсирване на кръвта, което може да стане причина за незабавна смърт.
 • Невротоксини – причиняват увреждания на нервната система.
 • Кардиотоксини – въздействат директно на сърдечната дейност.

Какви са симптомите при ухапване от змия?

Ухапванията от отровни змии могат да предизвикват появата на редица симптоми. Като е възможно това да са обикновени прободни рани от въздействието на зъбите на змията до живозастрашаващи състояния и дори смърт. Първоначалното състояние след ухапването може да е подвеждащо. Жертвата може да има съвсем леки симптоми и да не им обърне внимание, но внезапно да започне да усеща, че не може да си поеме въздух и бързо да изпадне в шок.

Симптомите на ухапванията от змии обикновено се разделят на няколко категории:

 • Локални симптоми в областта на ухапването – при ухапване от пепелянка зоната на ухапването може силно да се подуе и да започне да кърви. Обикновено мястото е болезнено и раздразнено.
 • Промяна в състоянието на кръвта – в отровата на пепелянката се съдържат хемотоксини, които предизвикват бързо съсирване на кръвта.
 • Симптоми, предизвикани от въздействието на отровата върху нервната система – възможно е жертвите на ухапване от усойница да имат проблеми със зрението, говоренето и да дишат трудно. Възможно е да изтръпнат някои части на тялото в близост до ухапването или на някой от крайниците.

Кога да потърсим медицинска помощ?

При всяко змийско ухапване трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ако сте познали змията, която ви е ухапала и съответно не е била отровна, това не трябва да бъде мотив да не потърсите незабавно лекарска помощ. Ако сте установили видът змия, която ви е ухапала, това ще помогне на лекарите при лечението ви и съответно да преценят дали е необходимо да ви бъде инжектирана противоотрова. Ухапванията от отровни змии изискват лекарска грижа за кожата на мястото на ухапването, а също е необходимо и поставянето на ваксина против тетанус, ако не сте си поставяли такава през последните 5 години.

 • За да предотвратите повторно ухапване, не се опитвайте да хващате змията, защото тя може да ви ухапе отново и отново, докато не изчерпи напълно отровата си.
 • Огледайте змията и се опитайте да я идентифицирайте, като не се опитвате да я докосвате.
 • Ако има някой с вас, го помолете незабавно да ви отведе в най-близкия център за спешна медицинска помощ.
Ухапване от отровна змия
4.6 (91.18%) 68 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 31, 2014 09:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи