Ухапване от отровна змия

Калина
Написана от Калина юли 31, 2014 09:07

Ухапване от отровна змия

Акценти:

 • Ухапване от отровна змия
 • Рискове
 • Превенция
 • Как да реагираме?
 • Лекарска намеса

Свързани:

Какво представлява ухапването от отровна змия?

Змиите са месоядни животни и само 400 вида от общо 3000, които се срещат по света са отровни. Много  от тях убиват плячката си като я задушават. Освен това змиите са студенокръвни животни и не могат да повишат телесната си температура, когато температурата на околната среда е ниска. Затова те са най-активни, когато температурата на въздуха е между 25 и 32 градуса.

Отровните змии отделят отрова, като използват изменените си слюнчени жлези. При ухапване отровата преминава от жлезата през каналчета в зъбите на змията и накрая в тялото на жертвата на змията. При не всички ухапвания змиите отделят отрова. Змиите могат да контролират дали да отделят и какво количество отрова да освободят при ухапване. Сухи ухапвания – при които не се освобождава отрова, се случват в между 25-50 % от случаите на ухапвания от змии. Като при усойницата, която се среща в България, процентът на сухи ухапвания е около 25. В България видовете змии, които са отровни са 6 на брой, сред които пепелянка, усойница, котешка змия, каменарка, остромуцунеста усойница и вдлъбнаточелният смок. Змийската отрова се състои от вещества, които могат да разделени на четири групи:

 • Цититоксини – увреждат тъканта в зоната на ухапването.
 • Хемотоксини – причиняват съсирване на кръвта, което може да стане причина за незабавна смърт.
 • Невротоксини – причиняват увреждания на нервната система.
 • Кардиотоксини – въздействат директно на сърдечната дейност.

Какви са симптомите при ухапване от змия?

Ухапванията от отровни змии могат да предизвикват появата на редица симптоми. Като е възможно това да са обикновени прободни рани от въздействието на зъбите на змията до живозастрашаващи състояния и дори смърт. Първоначалното състояние след ухапването може да е подвеждащо. Жертвата може да има съвсем леки симптоми и да не им обърне внимание, но внезапно да започне да усеща, че не може да си поеме въздух и бързо да изпадне в шок.

Симптомите на ухапванията от змии обикновено се разделят на няколко категории:

 • Локални симптоми в областта на ухапването – при ухапване от пепелянка зоната на ухапването може силно да се подуе и да започне да кърви. Обикновено мястото е болезнено и раздразнено.
 • Промяна в състоянието на кръвта – в отровата на пепелянката се съдържат хемотоксини, които предизвикват бързо съсирване на кръвта.
 • Симптоми, предизвикани от въздействието на отровата върху нервната система – възможно е жертвите на ухапване от усойница да имат проблеми със зрението, говоренето и да дишат трудно. Възможно е да изтръпнат някои части на тялото в близост до ухапването или на някой от крайниците.

Кога да потърсим медицинска помощ?

При всяко змийско ухапване трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ако сте познали змията, която ви е ухапала и съответно не е била отровна, това не трябва да бъде мотив да не потърсите незабавно лекарска помощ. Ако сте установили видът змия, която ви е ухапала, това ще помогне на лекарите при лечението ви и съответно да преценят дали е необходимо да ви бъде инжектирана противоотрова. Ухапванията от отровни змии изискват лекарска грижа за кожата на мястото на ухапването, а също е необходимо и поставянето на ваксина против тетанус, ако не сте си поставяли такава през последните 5 години.

 • За да предотвратите повторно ухапване, не се опитвайте да хващате змията, защото тя може да ви ухапе отново и отново, докато не изчерпи напълно отровата си.
 • Огледайте змията и се опитайте да я идентифицирайте, като не се опитвате да я докосвате.
 • Ако има някой с вас, го помолете незабавно да ви отведе в най-близкия център за спешна медицинска помощ.
Ухапване от отровна змия
4.6 (91.18%) 68 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 31, 2014 09:07
Напиши коментар

1 Коментар

 1. Атанас септември 21, 19:33

  След отровно ухапване от пепелянка кръвта се съсирва много по бързо от зоната на ухапаното към останалата част на тялото. ГРЕШКА Е да се привърже зоната на ухапаното, понеже така ще ограничим не само разпространението на отровата но и възможността да продължаваме да имаме функциониращ крайник.

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи