Ултразвук на малкия таз при планиране на бременност – налага ли се за всички жени

Мария
Написана от Мария юли 19, 2016 11:53

Ултразвук на малкия таз при планиране на бременност – налага ли се за всички жени

Разбира се, планът за изследвания при планиране на бременност е индивидуален и зависи от много фактори, но сред тях има и такива, които могат да се препоръчат на всички жени.

Една от точките на задължителната програма е ултразвуковото изследване на органите на малкия таз.

Какви органи се намират в малкия таз и защо е толкова важно да се изследват? Там са разположени репродуктивните органи – матка, яйчници, маточни тръби, пикочен мехур и правото черво.

Във връзка с това, че тези структури са разположени на относително малко пространство, патологичните изменения в един орган могат да окажат влияние на функцията на съседните.

Нужна ли е подготовка за ултразвуково изследване на органите на малкия таз?

Ултразвук на малкия таз може да се проведе по 2 начина – чрез повърхността на корема – абдоминален и вътревлагалищен – трансвагинален.

• За извършване на ултразвук на малкия таз и на придатъците – яйчниците и маточните тръби, през стената на корема – абдоминално, е необходима подготовка – на първо място, пълен пикочен мехур, заради което 1-2 часа преди процедурата се препоръчва изпиването на не по-малко от 0.5 литра негазирана течност.

Пълният пикочен мехур стеснява пространството на червата, които са пълни с въздух, което позволява да се види по-ясно изображение на органите на малкия таз.

Ако това не се направи, изследването няма да бъде информативно.

Ако периодично страдате от нарушения при изхождане и подуване, то в продължение на 2 дни преди изследването е необходимо да се придържате към диета, нормализираща опразването на червата, като в състава на изпражненията не трябва да присъстват газообразуващи продукти.

При необходимост се консултирайте с лекар, необходимо ли е да приемате някакви препарати за подобряване на състава на изпражненията преди изследването.

• За по-детайлен преглед на яйчниците и матката се прилага вътревлагалищен метод, при който специален датчик се въвежда във влагалището на жените.

При този вариант, обратно, се налага пикочният мехур да е празен преди изследването, в противен случай ще закрие изображението на вътрешните полови органи.

Преди въвеждането на датчика на неговата сканираща повърхност се нанася специален провеждащ звуковите вълни гел и се поставя латексен накрайник за еднократна употреба или презерватив. Ако имате алергия към латекс, задължително съобщете това на лекар.

Какви заболявания могат да се открият с помощта на този метод на изследване?

Откриват различни патологични процеси на органите на женската репродуктивна система:

1. Вродени аномалии на развитието на матката и влагалището – откриват се при 3% от жените в репродуктивна възраст с различна гинекологична патология.

Към тях се отнасят недоразвитост на матката, когато има малки – детски, размери. Такава матка се нарича инфантилна.

Освен това се срещат седловидна, двурога или еднорога, матка с пълна или непълна преграда вътре, пълно или частично удвояване на половите органи.

2. Миома на матката – доброкачествено образувание, формирало се от мускулната тъкан на матката. При ултразвук могат да се определят размерите на възлите и мястото на тяхната локализация.

Така, например възелът може да бъде разположен в тъканта на едната от стените на матката, излизайки на външната повърхност на матката.

3. Ендометриоза – разпространение на ендометриума – вътрешния слой на матката зад пределите на кухината, маточните тръби и т.н.

За диагностика на някои форми на ендометриоза, такива като ендометриотидни образувания на яйчниците, без ултразвук е невъзможно да се мине.

Ултразвук на малкия таз при планиране на бременност – налага ли се за всички жени
4.5 (89.78%) 45 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 19, 2016 11:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи