Уплътняване на черния дроб – опасно ли е

Мария
Написана от Мария април 1, 2016 12:52

Уплътняване на черния дроб – опасно ли е

Акценти:

  • Вероятност - оздравяване
  • Терапевтични мероприятия - дясно подребрие
  • Диагностика - диференциална

Свързани:

Черният дроб представлява нечифтен орган с клиновидна форма, състоящ се от плътна тъкан – паренхим и изпълнява няколко жизнено важни функции.

Основната от тях е детоксикация и обезвреждане на постъпващите от дебелото черво вещества, след което безопасните продукти от разпада се извеждат от организма заедно с изпражненията или с урината.

При здрав човек чернодробният паренхим не е претърпял някакви дифузни изменения – например уплътнение на стената на черния дроб, и има вид на еднородна структура с добре видими кръвоносни съдове и жлъчни протоци.

Наличието на патологични състояния може да се установи с помощта на съвременни методи за диагностика, например по време на ултразвуково изследване на органите на коремната кухина.

Същевременно паренхимните изменения се смятат не за диагноза, а симптом въз основа на който се определя предизвикалото ги заболяване.

Симптоми и причини за уплътнения на черния дроб

Съществуват няколко причини, и по-точно към тях отнасят:

• Злоупотребяване и то често с алкохолни напитки, тютюнопушене;
• Мастна дистрофия на органа – изменение на чернодробната тъкан в резултат на хроничното ѝ натоварване;
• Нездравословен характер на храненето – големи промеждутъци между храненията или прекомерно пристрастяване към мазни, печени, пикантни продукти;
• Продължителен прием на антибиотици или силно действащи лекарствени препарати;
• Извънчернодробни патологии – например, захарен диабет;
• Инфекциозни заболявания в остра и хронична форма;

Също уплътнение на протоците може да се развие при метаболитни увреждания на органа, автоимунен хепатит, цироза или някакви вродени отклонения.

При болния същевременно се развива следният комплекс от симптоми – остри болезнени усещания в областта на правото подребрие и частта от корема под лъжичката, функционални разстройства във функцията на стомашно-чревния тракт, загуба на тегло, гадене и повръщане.

Диагностика и лечение на уплътненията на черния дроб

Основен метод за диагностика на уплътненията на паренхима на този орган е ултразвуковото изследване.

При наличие на разглежданата патология в органа се наблюдава увеличаване на размера на органа, повишена ехогенност на тъканта с тенденция за намаляване в по-дълбоките отдели, а също и нееднородност на структурата, което е и причина за поява на звездички в изображението.

Но да се установи какво точно е довело до тези аномалии е невъзможно с помощта на ултразвуково изследване. Поради тази причина допълнително се провежда диференциална диагностика и комплекс от инструментално-лабораторни изследвания, включващи биохимичен анализ на кръв и урина, биопсия и компютърна томография.

Ако бъде установено дифузно уплътнение на черния дроб, лечението трябва да се подбере от лекар-гастроентеролог. На първо място се назначава специална диета с пълноценна калоричност, но с ограничение на мазнините и съдържащите холестерол храни.

Освен това пациентът трябва да се откаже от вредните си навици, тъй като алкохолът и никотинът предизвикват сериозни изменения във функциите на хепатоцитите и увеличение на производството на цитокини, увреждащи тъканите на черния дроб.

Когато проблемът е вследствие на някакво заболяване, на първо време трябва да се пролекува първопричината. Терапията в тази ситуация е с комплексен характер, и освен лечението на основния проблем се включват и някои терапевтични мероприятия.

Прогнозата в дадения случай пряко зависи от причините, предизвикали уплътнението на черния дроб, и при своевременно обръщане за помощ към специалист вероятността от оздравяване е доста висока.

Профилактика, консултация с гастроентеролог по въпроса с уплътнението на черния дроб

Ако при възрастен или дете бъдат забелязани характерните болки в дясното подребрие, храносмилателни разстройства или други характерни симптоми, то е необходимо записването на час при гастроентеролог.

Уплътняване на черния дроб – опасно ли е
4.4 (88.57%) 49 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 1, 2016 12:52
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи