Употребата на марихуана прави ума мързелив

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 18:25

Употребата на марихуана прави ума мързелив

Акценти:

  • Марихуана - употреба
  • Тетрахидрокарабинол - ефекти
  • Въздействие - отрицателно

Свързани:

Популярното твърдение може да се окаже вярно – употребата на марихуана наистина може да направи човек мързелив.

Такова е заключението на ново проучване, проведено от изследователи от Университета на Британска Колумбия в Канада, където бе установено, че първичната активна съставка в марихуаната – тетрахидрокарабинол, кара плъховете да са по-пасивни, когато им бъде поставена задача, която тества умствените им способности.

Новото изследване показва, че марихуаната прави умът ни мързелив.

Както е известно, през юни 2016 г, 25 щата в САЩ, включително и федералният окръг Колумбия, легализираха марихуаната за медицински и развлекателни цели, като се очаква още държави да последват примера им.

Това подчертава необходимостта от по-доброто познаване на рисковете и ползите от употребата на марихуана.

Усещането за еуфория, повишен апетит, изострянето на сетивата, халюцинациите и до известна степен объркването на съзнанието, са някои от най-известните ефекти от употребата на марихуана.

Тези проявления се дължат предимно на двете основни активни съставки, познати като канабиноиди – тетрахидрокарабинол и канабидол.

Съществува и едно всеобщо предубеждение, че употребата на марихуана може да направи човек мързелив, засягайки така неговата мотивация, макар че досега не е имало сериозни научни доказателства в подкрепа на това твърдение.

Авторите на проучването съвсем правилно отбелязват, че предишни проучвания сочат че активирането на канабиноидните рецептори, което непременно става при употребата на марихуана може да се отрази на решенията, които взима, за да направи или да ненаправи определено физическо усилие.

Не е ясно обаче дали вземането на решения дали да се положи или неположи умствено усилие се влияе по същия начин. И в настоящото проучване учените се опитват да разберат точно това.

Тетрахидрокарабинолът накарал плъховете да изберат по-лесната интелектуална задача

Изследователите обучили 29 мъжки плъха, за да извършат поведенчески експеримент, при който гризачите трябвало да решат дали да решат лесна или трудна интелектуална задача, за да получат награда, като колкото по-трудна била, толкова по-голяма била наградата за свършената работа.

Най-лесната задача била плъховете да реагират на светлина, която блясва за 1 секунда, което им осигурявало едно захарно топче.

В трудната задача плъховете трябвало да реагират на светлина, която блясва само за 0.2 секунди, което им гарантирало 2 захарни топчета.

Експериментът бил извършен при нормални условия, както и след като им били дадено двете активни съставки на марихуаната, поотделно и комбинирано.

Както се очаквало, при нормални условия плъховете избрали по-трудната задача, тъй като наградата била по-голяма.
Може би е изненадващо, но когато на плъховете им била дадена една от активните съставки на марихуаната те избрали по-лесната задача, но способността им да се справят с по-трудната останала незасегната.

Тоест можели да я решат, но просто не желаели.

Другата активна съставка на марихуаната не противодействала на негативните ефекти на тетрахидрокарабинола

След като на плъховете бил даден само канабидол, не била установена никаква разлика в избора на гризачите.
Но след комбинираното приложение и на двете активни съставки, обаче екипът, провеждащ изследването, останал изненадан от резултатите.

Предишните изследвания предполагат, че канабидолът може да противодейства на негативните ефекти на тетрахидрокарабинола, но в настоящото изследване се установило обратното – комбинираният ефект на двете активни съставки подтикнало плъховете да се откажат от решението на лесната задача.

Като заключение, резултатите показват отрицателен ефект от употребата на марихуана що се отнася до полагането на когнитивни усилия.

Употребата на марихуана прави ума мързелив
4.6 (91.43%) 21 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 30, 2016 18:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи