Употребата на плодове предотвратява инсулт и предпазва от депресия

Мария
Написана от Мария януари 27, 2015 11:26

Употребата на плодове предотвратява инсулт и предпазва от депресия

Акценти:

  • Употреба на плодове
  • Начин за ускоряване на възстановителния процес при множество заболявания
  • Понижен риск от инфаркт и инсулт

Свързани:

Всеки от нас знае, че плодовете са много полезни. Те като храна са не само източник на младост, здраве, жизненост, но и са естество лекарствено средство за много болести.

Много учени вече доказаха, че консумирайки любимите си плодове човек не само може да се наслаждава на техния необикновен вкус, но и да ускори процеса на лечение на множество заболявания.

Например, за да избегне депресия човек е достатъчно да изяжда най-малко по 2 плода дневно. Този факт установили учените от университета Куинсланд в резултат на изследване, в което взели участие 6000 жени от Австралия.

Младите жени, които консумират най-малко 2 порции плодове на ден, е по-малко вероятно да страдат от депресия, отколкото тези, които изяждат по-малко от това количество.

В този случай учените не са успели да открият връзка между потреблението на плодове и депресията. Те отбелязват, че са необходими допълнителни изследвания върху различията между плодовете и зеленчуците.

Според изследователите разликата е обусловена от това, че в плодовете за разлика от зеленчуците се съдържат много противовъзпалителни съединения и антиоксиданти, такива като ресвератрол.

Следва да се отбележи, че в друго изследване, проведено по-рано, 33.5% от хората с високи показатели за психическо благополучие изяждали дневно по минимум 5 порции плодове и зеленчуци.

Те оптимистично гледали на нещата, чувствали се радостни, били уверени в себе си, имали добри отношения с околните и успявали много бързо да възстановяват душевните си сили.

Сред хората, изяждащи по по-малко от една порция, тези с високи показатели за психическо благополучие били едва 6.8%.
Освен това, само 1-2 парченца плодове на ден са достатъчни, за да се понижи рискът от сърдечен пристъп или инсулт до 40%.

Това твърдят учените от Оксфордския университет, Великобритания, изследвали почти 500 000 души в продължение на 7 години.

Оказало се, че хората, които всеки ден, включвали в менюто си, по-рядко се сблъсквали със заболявания на сърцето и с двата типа инсулт.

Потреблението на плодове било характеризирано от британските учени по 5 категории – „никога“, „ежемесечно“, „1-3 пъти седмично“, „всеки ден“. И колкото по-често хората, тоест участниците в проучването, толкова бил по-нисък рискът от усложнения.

В сравнение с хората, които изобщо не консумирали плодове, при тези, които изяждали всеки ден по един плод, показателите за сърдечно-съдови заболявания били понижени с 15%.

Тези на исхемичния инсулт били по-ниски с 25%, а за хеморагичен – с над 40%. И също поради това, при хората, обичащи плодове, било значително понижено систоличното налягане /с 3.4 мм живачен стълб / и диастоличното /с 4.1 милиметра/.

Но все пак изследователите не отчели порциите плодове. Но тези, които консумирали плодове ежедневно, те изяждали по 1.5 порции. За една порция се приема една неголяма ябълка или портокал.

В изследването взели участие хората, които нямали здравословни проблеми в самото начало, тоест, когато са започнали да участват в проучването.

За 7 години наблюдения били регистрирани 19 300 случаи на сърдечни заболявания и 19 689 инсулта, при които отношението между исхемичен и хеморагичен било обичайно – около 80 на 20%.

Разбира се при проведените изследвания е отчитана консумацията на сурови плодове, тъй като вероятно на повечето от нас е ясно, че при термична обработка повечето от тях загубват голяма част от хранителните и лечебните си свойства.

Но все пак някои плодове трудно биха могли да се консумират, ако не се сварят, преди това, като например дюлята, която е изключително твърда и на практика не е възможно да се яде в суров вид.

Употребата на плодове предотвратява инсулт и предпазва от депресия
4.4 (87.88%) 33 глас[а]

Мария
Написана от Мария януари 27, 2015 11:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи