Упражнения след инсулт – подготовка и изпълнение

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 08:24

Упражнения след инсулт – подготовка и изпълнение

Акценти:

  • Инсулт - упражнения
  • Рехабилитация - изпълнение
  • Движения - мускулна памет

Свързани:

В едни случаи пристъпът на инсулт става причина за летален изход, в други – води до инвалидност. В ¾ от случаите се постига връщане на човека към нормалния живот пълно или частично.

Но това е възможно само при изпълнение на специална програма за възстановяване, включваща упражнения за лечебна физкултура. Също е важна и профилактиката на това състояние, на които много хора не отделят дължимото внимание.

Подготовка за възстановяване

Успехът зависи от физическите упражнения, тъй като те подобряват кръвообращението. Наред с тях обаче е необходим прием на лекарствени препарати и специален масаж.

Веднага след инсулта, когато човек още се намира в лечебно заведение, упражнения му помагат да изпълнява лекари, а когато се завърне у дома – роднини и близки.

И ако лекарите имат специална подготовка, роднините често не знаят, какво да правят в такива ситуации. И затова следва да се имат предвид следните правила:

• За провеждане на масаж пълно или частично парализираният болен следва да се поставя в правилно положение.
• За да не застоява кръвта, на всеки няколко часа трябва да се завърта;
• След 7-10 дни може да се пристъпя към пасивни упражнения. Изпълнява ги не самият болен, а някой от неговото обкръжение – управление на тялото на болния;
• След първите резултати, когато болният може да изпълнява някое свое действие сам, може да се премине към активни натоварвания.

Следва да се отделя време на занятията ежедневно – не по-малко от 2 часа с почивки. На роднините пада голяма отговорност, тъй като от тях зависи по-нататъшното възстановяване на болния и неговото връщане към нормалния живот.

Пасивни упражнения

Преди да се започне с упражненията, следва да се направи масаж:

• С меки движения се масажира кожата, за да се разгони кръвта;
• Движенията на ръцете при масаж на крайниците трябва да провежда от долу нагоре.
• Масажът на гърба изисква по-активни въздействия, като почуквания и пощипвания.
• Масаж на гърдите се провежда от средата настрани с кръгови движения;
След това се преминава към пасивни натоварвания, такива като:
• Сгъване и разгъване на горните и долните крайници. Например, следва крака на болния да свие в коленете, стъпалото да остане в леглото. Трябва да се осигури такова положение на крака, от който се изравнява чрез плъзгане.
• От еластична лента се прави пръстен, за да може там да бъдат поместени ръцете или краката. В нея се слагат и двата крака, и се правят издигания и пускания, като леко се масажират. Същото се прави с ръцете.
• Провесва се еластичната лента, като от нея се прави контур, и се поставя там крайника на болния, като е длъжен сам да полага усилия, като го тика и бута.

Такива процедури е необходимо да се правят по 3-4 пъти дневно – не по-малко от 30 минути от всеки вид упражнения.

Силата на мисълта на болния също оказва своето въздействие, тъй като движенията се извършват благодарение на мускулната памет.

За начало трябва да се повтарят на глас всички действия, извършвани с тялото на болния – „Вдигам крака“, „Сгъвам ръката“ и т.н. Така се възстановява връзката между мозъка и тялото, а също се развива и говора.

Физически упражнения в седнало положение

Приблизително 15-20 дни след началото на рехабилитацията може да се започне с изпълнението на физически упражнения в седнало положение.

Упражнения след инсулт – подготовка и изпълнение
4.6 (91.8%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 15, 2016 08:24
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи