Урокортин-3 – сигналната молекула, която ни кара да създаваме нови приятелства

Мария
Написана от Мария юли 23, 2016 14:01

Урокортин-3 – сигналната молекула, която ни кара да създаваме нови приятелства

Акценти:

  • Среща - нови хора
  • Контакт - натрапници
  • Собствена група - пренебрегване

Свързани:

Срещата с нови хора обикновено е и стресиращата, и възнаграждаваща.

Изследване на института Макс Планк за психиатрия показва, че молекула, участваща в регулирането на стреса в мозъка, може да помогне да се определи до колко сме готови да напуснем сигурността на социалната ни група и да създадем нови приятелства.

В рамките на експеримента, учените идентифицираха механизъм, който се активира, за да действа като социален ключ. И той кара мишките да увеличат своето взаимодействие с приятели и познати, или пък да се постигне обратния ефект, като се насърчи сприятеляването с непознати.

Тъй като аналогична стрес система съществува и в човешкия мозък, резултатите показват, че подобен механизъм може да се регулира за справяне със социалните предизвикателства при хората.

Нарушенията в този механизъм може да са причина за трудности при социалната адаптация на хората, като така способстват за развитие на социална тревожност, също така аутизъм, шизофрения и други психични разстройства.

Създаването на повечето социални контакти изисква стрес в определена степен или безпокойство, дори когато си общуваме с много хора, познаваме добре това усещане, например по време на празнична вечеря с голямо семейство.

В действителност, от гледна точка на еволюцията умерените нива на притеснение от контакта с нови хора са от съществено значение за безопасната и успешна социална ангажираност.

Във всяка социална среда, индивидуалните интереси често се сблъскват с нуждите и очакванията на групата. Така че всеки от нас трябва да поддържа социоемоционален баланс, между възприемането на социалните сигнали и емоционалната реакция на натиска, който се упражнява от групата.

Учените използват 2 вида поведенчески настройки, за да проучат как мишките се справят с предизвикателството да си взаимодействат с други мишки.

Едното е социален лабиринт, в който мишката да взаимодейства вътре с лабиринта с други мишки от нейното семейство, или пък с непознати, или пък изобщо да избегне взаимодействието с другите индивиди като цяло.

А другото е нещо като арена, в която група от мишки бе проследена с видеокамери и наблюденията били анализирани с помощта на компютърен алгоритъм, създаден за тази цел.

Създаването на тази уникална настройка дава възможност на изследователите да определят количествено различни видове взаимодействия – като подход, контакт, нападение или преследване, като за база били използвани мишки, които били необезпокоявани от групата в продължение на няколко дни.

Урокортин-3 прави мишките по-отворени

Резултатите показват, че молекулярен механизъм, участващ в управлението на стреса в мозъка на мишките, определя поведението им към други мишки.

Механизмът, включва малка сигнализираща молекула, урокортин-3 и рецептор на повърхността на невроните, към който се свързва тази молекула.

И двете урокортин-3 и рецепторът са част от кортикотропин-освобождаващ фактор, или КОФ-система, която играе централна роля в справянето със стреса.

И двете са отчетливо изразени в мозъчната зона, наречена междинна амигдала, за която се знае, че е свързана със социалното поведение при мишки.

Високите нива на урокортин-3 в мозъка активно стимулира мишките да търсят контакт с нови мишки в лабиринта, дори пренебрегвайки собствената си група.

Но когато активността на сигналната молекула била блокирана, мишките избрали да общуват предимно в рамките на групата, като избягвали контакт с чуждите.

В природата мишките живеят на групи и социалните предизвикателства, пред които са изправени в рамките на групата се различават от отношенията им с натрапниците.

Урокортин-3 – сигналната молекула, която ни кара да създаваме нови приятелства
4.4 (87.53%) 77 глас[а]

Мария
Написана от Мария юли 23, 2016 14:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи