Уросепсис – какво се крие зад това заболяване

Мария
Написана от Мария септември 20, 2018 22:56

Уросепсис – какво се крие зад това заболяване

Акценти:

  • Треска - уросепсис
  • Клебсиели - възпалителна реакция
  • Леталност - патологичен процес

Свързани:

Уросепсис – това е изключително опасно състояние, което е като усложнение на първичен инфекциозен процес в областта на пикочнополовата система.

Същността на това заболяване се заключава в проникването на инфекциозната флора и нейните токсини в кръвоносната система с по-нататъшно разпространение из целия организъм.

Обикновено този патологичен процес е предизвикан от неспецифични бактериални възбудители. В случай че при това заболяване не е била оказана своевременна медицинска помощ, вероятността от летален изход е изключително висока.

Първите изследвания, насочени към откриване на взаимовръзка между възникналата треска и оперативните интервенции на уретера са се провеждали в периода между 1833 г. до 1837 г.

Тогава са били описани няколко случая, при които след поставяне на пикочен катетър или след някаква друга интервенция е възникнала треска.

Днес според различни данни разпространението на това съставлява от 16 до 30 случая на 100 000 души население. И този показател ежегодно се увеличава. Леталността при този патологичен процес съставлява повече от 40%.

В преобладаващия брой случаи като възбудители на уросепсис са грамотрицателни условно-патогенни микроорганизми. Най-често се развива инфекция, предизвикана от ешерихия коли.

Значително по-рядко инфекциозно-възпалителният процес е обусловен от клебсиели, протеи, псеудономас аерогиноза и т.н.

Не повече от 10% от случаите своя роля във възникването на тази патология играят грамположителни бактерии, например, стафилококова флора.

Много рядко това заболяване се свързва с условно-патогенни гъби, които се отнасят към рода кандида. Приблизително при 9% от болните хора са колонизирани едновременно от няколко микроорганизма.

Основен фактор, който води до развитието на уросепсис, е възпаление, което се локализира в някои от отделите на пикочно-половата система. При повече от 50% от хората този патологичен процес се формира на фона на пиелонефрит.

И съвсем не е важно в остра или хронична форма протича възпалителната реакция. Още един важен момент, създаващ благоприятни условия за възникване на уросепсис, е застой на урината.

Свой принос тук може да изиграе бъбречнокаменна болест, фистули и всякакви други нарушения, които водят изменение на естествения пасаж на урината.

В последно време се срещат все по-малко случаи, когато уросепсисът е свързван с неспазване на правилата на асептика при провеждане на медицинските манипулация. Но тази вероятност все пак не трябва да се изключва.

Симптоми при уросепсис

Основният симптом на уросепсис, който най-често възниква на фона на съществуващо заболяване от страна на пикочно-половата система, е треската.

При остър вариант стига до 39 градуса и повече. Хроничният патологичен процес обикновено се съпровожда с повишение на температурата само до субфебрилни стойности.

На този фон общото състояние на болния човек прогресиращо се влошава.

При него присъства остра слабост, втрисане, ускоряване на пулса и т.н. Пациентът се оплаква от главоболие, гадене и пристъпи на повръщане.

Често клиничната картина се допълва от влошаване на количеството отделяна урина и други признаци, сигнализиращи за потискане на функционалната активност на бъбреците.

Симптомите при подостра и хронична форма са изразени много по-малко интензивно. Понякога температурата е съвсем леко повишена продължително време до субфебрилни стойности.

Диагностика и лечение на инфекции

При подозрение за уросепсис е необходимо колкото се може по-скоро да се започне антибиотична терапия.

Паралелно при това заболяване се провежда дезинтоксикационна терапия, назначават се имунокоригиращи препарати.

В някои случаи възниква необходимост от хирургична санация на първично инфекциозно огнище.

Уросепсис – какво се крие зад това заболяване
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария септември 20, 2018 22:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи