Ускорен пулс при бременност – норма или патология

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 17:07

Ускорен пулс при бременност – норма или патология

Акценти:

  • Рискове за плода
  • Симптоми - игнориране
  • Натоварвания - физически

Свързани:

Тахикардия се нарича ускорената сърдечна дейност с 20% и повече над нормата, тоест с приблизително 20-30 удара отгоре.

Същевременно по време на бременност физиологично се повишава честотата на сърдечните съкращения и нивото на кръвното налягане и това е нормално.

Затова и наличието на патологична тахикардия се различава по това, че може да доведе до дискомфорт, неприятни усещания на бъдещата майка и нарушения в здравословното ѝ състояние.

Тахикардията се отнася към аритмиите, процесите, нарушаващи нормалният сърдечен ритъм, като може да бъде както синусова, когато импулсите се генерират от управляващите ритъма – синусовият възел, формиращ се в резултат на генерация на импулсите с анормални огнища на възбуждане на сърцето.

Различните видове тахикардии имат различни проявления и степен на опасност по време на бременност.

Тахикардия при бременност

Отнася се към патологичните състояния, водещи до нарушения на състоянието на жената, до нейното безпокойство. И най-важното може отрицателно да се отрази на развитието на плода.

Затова и ускореният сърдечен ритъм през този период е необходимо да се контролира и своевременно да се лекува, в противен случай ще възникват проблеми с кръвообращението, кръвното налягане, възможно е влошаване на общото състояние, което може да предизвика кръвотечения, токсикози на бременността и преждевременно раждане.

Превишаване на нормата на сърдечния пулс в периода на износване на плода може да доведе до неприятни симптоми и понякога – в бъдеще този проблем да продължи и след раждането на детето, водейки вече до постоянна аритмия.

Тахикардията води до повишаване на риска от усложнения по време на самата бременност, а след това и при процеса на раждане.

Незначителната тахикардия при бременност обикновено не представлява заплаха за здравето, но ако пристъпите зачестят, а тяхното време се удължи, са необходими консултации с акушер-гинеколог.

Ако пулсът надмине 120 удара, могат да възникнат пристъпи на световъртеж или на гадене, болки в гърдите или припадъци.

Тахикардия – причини при бременност

Ако на бременната ѝ бъде открита тахикардия, причините могат да са разнообразни както да са свързани със самата бременност, така и да имат системен характер.

Често до ускорен сърдечен ритъм могат да доведат прекомерното увеличаване на теглото или дори формирането на затлъстяване, силна анемия, развитие на алергия към лекарства и по-точно витамините за бременни.

Възможни причини са също патологии на щитовидната жлеза с прекомерен синтез на хормони, пристъпи на бронхиална астма и използване на препарати срещу това заболяване, а също и проблеми с бронхо-белодробната система с инфекциозен или друг произход.

Могат да предизвикат ускоряване на сърдечната дейност и измененията в положението на сърцето, заради растежа на матката и повдигане на диафрагмата нагоре, натискът върху кръвоносните съдове и рефлекторните им реакции.

Признаци на тахикардия при бременност

Далеч невинаги признаците на тахикардия при бременните могат да се изяснят и това е свързано именно с проблеми с ритъма.

Много жени игнорират симптомите, като ги смятат за нормални проявление за специфичното положение, в което се намират, и късно търсят лекар.

На пръв поглед може да изглежда, че леките пристъпи на тахикардия няма да нанесат силна вреда на майката и плода, като честото формиране на аритмия може да доведе до сериозни последствия и изисква изследване и лечение.

Ускорен пулс при бременност – лечение

Физиологичната тахикардия не изисква лечение, след емоционални или физически натоварвания е напълно нормално състояние, необходима е само почивка и отпускане.

Ускорен пулс при бременност – норма или патология
4.4 (87.37%) 38 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 17, 2016 17:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи