Усложнения след херниопластика – защо възникват и как да ги избегнете

Мария
Написана от Мария юни 14, 2016 19:25

Усложнения след херниопластика – защо възникват и как да ги избегнете

Акценти:

  • Херниопластика - усложнения
  • Натоварвания - физически
  • Изхождане - рискове

Свързани:

След херниопластика както и след всяка хирургична интервенция са възможни усложнения.

Премахването на хернията носи със себе си не само корекция на недостатъка, но и възможно натрупване на гной, изместване на импланта, прекомерно натягане на конците, болезнени усещания, хематоми с различна степен на тежест и дори рецидив.

Усложненията, възникващи след херниопластика, не са толкова безобидни, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Дори ако операцията е преминала успешно, и лекарят е направил всичко на високо професионално ниво, огромна роля играе здравето на пациента, имунният отговор на организма и съблюдаването на препоръки за възстановяване.

Как ще протече възстановяването зависи от правилното поставяне на импланта, изпълнение на правилата за хигиена от лекаря по време на операция, а след нея – вече от самия пациент – общото здравословно състояние, размерът на хернията, дневният режим, условията на бита.

Усложнения след херниопластиката

Най-често се съпровождат с инфекция на раната, макар и изрязването на херниите се отнася към чистите операции.

Затова и антибиотици не се назначават задължително, но колкото по-възрастен е пациентът, толкова внимателно трябва да се наблюдава неговото състояние.

По-рано причината за събирането на гной се смятаха мрежестите импланти. Но в рамките на изследвания този факт не беше потвърден.

Сером – още един вид усложнения от херниопластиката. Това е натрупване на левкоцити, еритроцити, макрофаги и прочие кръвни клетки, влияещи на възстановяването на тъканите и поддържането на имунитета.

Серомът се формира след използването на мрежа като реакция на интервенцията и наличие в тялото на чуждо тяло.

Да се говори за поява на усложнение след като е била проведена херниопластика може няколко дни след операцията. За натрупването на серозна течност свидетелстват подуването, някакво издуване в мястото на интервенцията, което може да се приеме за признак на херния.

Обикновено се провежда обща терапия, специални процедури по разкриване на кухината и изтегляне на течността не се налага. След 2-3 седмици серомът изчезва сам.

Хематомът като вид усложнение след херниопластиката с времето се разсейва, не нанася вреда на организма и не прогресира в необратим процес. Обикновено минава след 1-2 седмици.

В отделни случаи е необходима санация на раната и дренаж впоследствие.

Съществува такъв вид усложнения след херниопластика като невралгия – парене, мравучкане, понижаване на чувствителността в някои участъци на тялото.

И лапароскопията не свежда до 0 вероятността от нейното възникване.

Херниопластика – как да сведете до минимум усложненията

За намаляване на усложненията от този вид оперативна интервенция е необходимо внимателно да се подбере методът за нейното извършване, медицинският материал – съгласно случаят за корекция, да се следят изследванията, да се изпълнят всички изисквания на персонала както преди операцията, така и след.

Това се отнася за физическото натоварване, отказът от вредни навици, хранене, и упражнения за възстановяване на формата след процедурата по херниопластика.

Ако се налага – трябва да се приемат лекарствените препарати, назначени от лекар.

При отговорен подход към лечението и възстановяването възстановителният период трябва да бъде намален до 2 седмици, а усложненията след херниопластика ще бъдат сведени до нула.

В първите дни след интервенцията всякакви физически натоварвания са категорично забранени, дори и по-силно напъване в тоалетната не е препоръчително, което означава, че и хранителният режим е от особена важност, и трябва да включва храни с умерено съдържание на фибри.

Усложнения след херниопластика – защо възникват и как да ги избегнете
4.6 (91.22%) 41 глас[а]

Мария
Написана от Мария юни 14, 2016 19:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи