„Успехът носи щастие“ – защо тази формула вече не работи

Мария
Написана от Мария август 17, 2018 10:03

„Успехът носи щастие“ – защо тази формула вече не работи

Акценти:

  • Щастие - успех
  • Страдания - самоотричане
  • Постижения - незначителни

Свързани:

В борбата за достиженията много от нас са принудени да отлагат за бъдещето простите радости от живота, да жертват заради тях това, което с цената на жертвите не може да се постигне. Защо щастието води до успех, а не обратното?

Всички ние навярно неведнъж сме чели истории за успеха и лесно можем да се досетим какво ги обединява. Тогава опитайте сами. Какво ви идва наум? Правилно – нечовешко напрежение, безсънни нощи, пълно пренебрежение на интересите на любими, деца, родители и т.н.

Готови ли сте да заплатите тази цена за успеха на собствените си начинания? Ако не, то по-скоро сте прави. Ако да, помислете добре. Защото плащайки тази цена, ще се окажете от успеха по-далеч, отколкото сте смятали.

Напрежение и ефективност – това не са синоними

Именно в това се състои основният извод в книгата на психолога от Стандфордския университет Ема Семпала. В своя труд тя обобщава резултатите от много изследвания в последно време, а също и собствения си опит в сътрудничество с бизнес-структури, които ориентират служителите си към постигане на успех.

Все по-обичайна става представата, че източникът на щастие е успеха. И това подбужда много от нас да се откажат от възможността да се почувстват щастливи, заради призрачните бонуси на утрешния ден.

Но в борбата за щастие хората най-често постигат емоционално прегаряне, отколкото някакви важни резултати.

Стиснатите от нечовешко напрежение зъби не са гаранция за бъдещ успех и щастие. И още повече това дори не е гаранция за успешна и ефективна работа днес.

Резултатите от изследванията показват, че хората, които се чувстват щастливи, са по-продуктивни. Те по-бързо намират творчески и нестандартни решения на сложни задачи, по-добре запазват концентрация и по-малко се уморяват.

Ако им е необходима подкрепа отстрани, то те я намират по-лесно, отколкото тези, които са твърде съсредоточени върху борбата за успеха.

Резюмирайки Ема Семпала еднозначно утвърждава, че формулата „успехът води до щастие” е обърната с главата надолу. И е време да повярваме в това нормално положение, като разменим местата между причина и следствие.

Именно щастието води до успех, а опитите да жертваме всеки негов ден до нищо добро не водят. Следва да се спомене, че тази мисъл по-рано е била изказвана от много известни от много известни позитивни психолози, например, от Шон Акър.

Основният съвет, който Ема Семпала дава, се състои в това, че следва да бъдем по-добри и търпими към себе си. Постигането на това е възможно на прости решения, които многократно са описани от позитивни психолози.

Ако напрежението е твърде голямо, си напишете писмо. Просто и съчувствено, такова, каквото бихте написали на най-добрия си приятел, който се оказва в нелека ситуация. И не забравяйте да благодарите и да хвалите себе си, дори за незначителни постижения.

Всичко това според психолозите, буквално препрограмира мозъка, като го кара да се фокусира към светлите страни на живота. И това ни прави щастливи – а това означава и успешни.

Но се е случило с великите хора, техните страдания и самоотричане? Обяснението може да прозвучи обидно за техните близки, деца и родители, но вероятно е това. Само след като са забравяли за всичко, освен за това, с което са се заминавали, отдавайки на работата си безсънни нощи, те са се чувствали щастливи.

„Успехът носи щастие“ – защо тази формула вече не работи
Оценете публикацията

Мария
Написана от Мария август 17, 2018 10:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи