Увеличава ли отлагането риска от сърдечно-съдови заболявания

Мария
Написана от Мария април 1, 2015 08:00

Увеличава ли отлагането риска от сърдечно-съдови заболявания

Акценти:

  • Отлагане - рискове
  • Прокрастинация - проблеми
  • Разход на време - реалистично

Свързани:

Тези, които постоянно отлагат „за после“ се намират състояние на постоянен стрес, а това се отразява неблагоприятно на сърцето и на кръвоносните съдове.

Регулярната прокрастинация – отлагането на важни задачи – беше идентифицирана от канадски изследователи като рисков фактор, обуславящ развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Своите заключения учените от университета на Бишоп /Квебек/ направили въз основа на данните, получени в хода на анонимно онлайн-проучване, в което взели участие 980 души, които били разделени на 2 групи.

В първата взели тези, които страдат от сърдечно-съдови заболявания, а във втората здравите в това отношение хора.

Сред тези, които били съгласни с твърдението „Аз постоянно си казвам, че ще направя това утре“, като участниците от първата група били значително повече, отколкото тези във втората.

Доброволците от първата група по-често от останалите се съгласявали с това, че в ситуация, когато им е поставен краен срок, те обичат да се занимават с други любими свои неща и само не с тези, които е необходимо да свършат спешно.

Като цяло, заключават авторите, склонността към отлагане свидетелства за понижена способност на човека да решава възникващите неизбежно житейски проблеми и да се приспособява към обстоятелствата.

В крайна сметка това води до стрес, което неблагоприятно повлиява на състоянието на сърцето и на кръвоносните съдове.

Учените посочват, че навикът да се отлага „за после“ не само е негативен фактор за развитие на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, но и води до това, че „прокрастинаторите“ твърде късно започват да търсят медицинска помощ.

Неотдавнашни изследвания показаха, че 21% от работещите, вместо да изпълняват своите служебни или работни ангажименти, прекарват от 2 до 5 часа от работното си време в сърфиране из Интернет.

Психолозите считат, че прокрастинацията може също да бъде защитна реакция на организма към претоварване и необходимостта от изпълнение на голямо количество задължения. Те уверяват, че състоянието може да бъде преодоляно.

Когато отлагането за после предизвиква проблеми?

Всеки от нас някога е отлагал изпълнението на необходимите задачи. Вие можете да отлагате срещи, поради застъпването в работния график или да си оставите повече време за подготовка.

Прокрастинацията се превръща в проблем, ако вие не успявате да вършите важните задачи или поради това се влошават вашите отношения с близките. За всеки 5-ти човек в зряла възраст прокрастинацията е истинско проклятие.

Защо ние отлагаме?

Хората отлагат за по-късно задачите, които им се струват скучни, сложни, необходимо е много време за тяхното изпълнение. Също причина за това могат да бъдат предположения, че резултатите от изпълнението на съответната дейност, няма да бъдат съвършени.

Настоящите причини за прокрастинацията са заложени в основата на човешкото поведение. Ние сме склонни да разглеждаме събитията от бъдещето като по-малко реални и конкретни.

Рисковете, свързани с неизпълнението на задачите /или възнаграждението/ за свършената работа, също изглеждат по-малко реални. По природа ние сме настроени така, че да се заемаме с по-лесните дейности и да избягваме задачите, които ни изглеждат неприятни.

Бъдете конкретни. Не казвайте „Аз ще започна да подготвям доклад утре сутрин“. Кажете на себе си „Аз ще определя 3 основни тези за доклада, когато пия сутрешното си кафе преди да проверя електронната си поща“.

Реалистично оценявайте разходът на време. Обикновено ние мислим за бъдещето оптимистично и вярваме, че ще свършим повече работа, отколкото всъщност ще свършим.

Увеличава ли отлагането риска от сърдечно-съдови заболявания
4.4 (88%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 1, 2015 08:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи