Увеличават ли антибиотиците риска от развитие на диабет тип 2

Мария
Написана от Мария септември 9, 2015 07:11

Увеличават ли антибиотиците риска от развитие на диабет тип 2

Акценти:

  • Антибиотици - обхват на действие
  • Диабет тип 2 - антибиотична терапия
  • Микрофлора на червата - важна роля

Свързани:

Използването на антибиотици е свързано с повишен риск от развитие на захарен диабет тип 2 – до това заключение са стигнали авторите на ново изследване от типа случай-контрол.

Получените резултати бяха публикувани онлайн на 27-ми август в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Изследването е проведено от Kristian Hallundback Mikkelsen, MD, PhD, аспирант от Центъра за изследване на диабета от университета на Копенхаген, Дания, и неговите колеги.

Учените използвали данни от 3 национални датски медицински регистъра и установили, че приемът на антибиотици увеличава риска от развитие на захарен диабет тип 2 с до 53%.

Това откритие може да означава, че антибиотиците имат непосредствена роля в патогенезата на диабет тип 2, както и че хората, предразположени към захарен диабет по-често заболяват от бактериални инфекции и по-често се нуждаят от прием на антибиотици.

„И двете хипотези имат някои научни доказателства“ – посочва доктор Микелсен.

Клиничното значение на това изследване се състои в това, че неговите резултати са още един аргумент за намаляване на честотата и увеличаване рационалността при назначаването на антибиотици от практикуващите лекари.

„Микробиолозите често напомнят на лекарите да избягват прекомерното използване на антибиотици, поради разрастващия се проблем с антибиотичната резистентност и недостатъчно активна разработка на нови антибиотици.

Ако се окаже, че антибиотиците, че освен този, имат и още дългосрочни негативни метаболитни ефекти, то това ще принуди лекарите още по-строго да се отнасят към назначаването на терапии с антибиотици.“ – добавя Микелсен.

Martin J Blaser, MD, професор по медицина, професор по микробиология и директор на програмата по микробиомите на човека в Нюйоркския университет, определи тази публикация като „важна статия“ и „много качествено проведено мащабно изследване“, което още веднъж показва за изключително важната роля на микрофлората на червата за здравето и заболяванията на човека.

„Резултатите от този научен труд се съгласуват с множество други трудове, указващи наличието на връзка между приема антибиотици и промените на метаболизма. Включително и неотдавнашно изследване, проведено във Великобритания, от което също установява връзка между антибиотиците и захарния диабет.“

В настоящото изследване на Копенхагенския университет са били използваните данните от 3 национални датски бази данни:

• Датски национален регистър на пациентите;
• Регистърът на рецептите на Дания;
• Датски персонален регистър;

В тях общо е обхванато почти всички 5.6 милиона жители на Дания.

Средната възраст на участниците била 62 години, като 52 % от тях били мъже.

Авторите анализирали данните за използването на антибиотиците, започвайки от 1995 година.

За минимизиране на версията, че хората, предразположени към диабет могат да са изложени на риск и от бактериални инфекции, изследователите изключили всички рецепти за антибиотици, издадени 6 месеца преди датата на първата рецепта за лечение на диабет, а също и анализирали данните за всеки пациент за период от 3 години преди този момент.

Честотата на назначаване на антибиотици на отделен участник от групата с диабет тип 2 на година била 0.8, докато в контролната група – едва 0.5.

Общо съотношението на риска от развитие на диабет тип 2 у лица, получаващи антибиотици и такива, които не приемат такива медикаменти бил 1.53.

Съотношението на рисковете било малко по-високо за антибиотиците от тесния спектър и бактерицидните такива, отколкото за тези от широкия спектър и притежаващи бактериостатично действие, тоест въздействат на повече видове бактерии.

Увеличават ли антибиотиците риска от развитие на диабет тип 2
4.6 (92%) 20 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 9, 2015 07:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи