Увеличават ли фъстъците продължителността на живота

Мария
Написана от Мария март 11, 2015 12:44

Увеличават ли фъстъците продължителността на живота

Акценти:

  • Фъстъци - риск от настъпване на смърт
  • Високи нива на триглицеридите
  • Употреба на ядки

Свързани:

Анализът на 3 големи кохортни изследвания с участници на възраст 40-79 г., в които били включени жители на южните щати на САЩ с предимно ниски нива на доходите и жители на Шанхай, Китай, показал, че тези доброволци, които консумирали повече фъстъци, били с по-нисък риск от настъпване на смърт, поради сърдечно-съдови заболявания /ССЗ/, както и поради други заболявания в рамките на периода на наблюдението с медианна продължителност от 5 г. до 12 г.

Изследването беше публикувано онлайн на 2 март 2015 г. в списание JAMA Internal Medicine.

Неговите резултати показват, че потреблението на ядки, особено на фъстъци, които са сравнително евтини /в България 200 грама печени фъстъци са с цена 1.5-1.6 лева/, може да се счита за икономически изгоден способ за подобряване на сърдечно-съдовото здраве на населението.

Всъщност, от гледна точка на биологията, фъстъците не са ядки, а принадлежат към бобовите, но едва ли някой е предполагал, че те са и вкусно и достъпно средство за удължаване на живота.

Обсъжданото изследване е забележително в две отношения.

На първо място, важно е, че наблюденията са били осъществени върху доброволци с различна етническа принадлежност и че резултатите при участниците с по-ниски нива на доходите са сходни с тези с по-висок социален статус, което многократно повишава вероятността, че откритите благоприятни ефекти на фъстъците не са в следствие на някакви други характеристики на хората, обичащи ядки.

На второ място, фъстъците били на практика единствените ядки за участниците в Азия и съставлява приблизително 50% от всички ядки за американската кохорта.

А това е много важно, тъй като фъстъците са много евтини, повсеместно достъпни и от тях се произвеждат други хранителни продукти като например, популярното повече в САЩ фъстъчено масло.

Неотдавнашни изследвания с участието на високообразовани професионалисти в областта на здравеопазването и с хора, живеещи на Европейския континент, показаха, че нивото на потребление ядки е обратно пропорционално на нивата на смъртността.

В обсъждания анализ аналогични изводи били получени в 3 кохортни изследвания, включващи общо 71 764 участника в рамките на „Южното регионално кохортно изследване“ Southern Community Cohort Study, SCCS), които живеели в 12 щата на САЩ и в момента на включване били на 40-79-годишна възраст и в основно имали ниски или средно-ниски нива на доходите. 2/3 от тях били афроамериканци, 1/3, принадлежали към европеидната раса, много от тях имали рискови фактори, обуславящи развитието на ССЗ – повече от 75% били с наднормено тегло или затлъстяване, 55% – артериална хипертония, 21% захарен диабет, 34% – хиперлипидемия, тоест високи нива на триглециридите в кръвта.

Включени били и данните от още 2 кохорти, проведени в Шанхай – това били 61 480 мъже на възраст от 40 до 74 г. от „Изследване на здравето на шанхайските мъже“ /Shanghai Men’s Health Study, SMHS/ и 74741 жени на възраст от 40 до 74 г. от „Изследване на здравето на шанхайските жени“ /Shanghai Women’s Health Study, SWHS/.

Изхождайки от отговорите на въпросите за честотата на потреблението на различни хранителни продукти участниците били разпределени на квинтили по отношение на употребата на ядки.

Например в кохортата SCCS участниците от долната квинтила употребявали по-малко от 0.95 грама на денонощие, а от горната квинтила най-малко по 18.45 грама на денонощие във вид на ядки или на фъстъчено масло.

И се установило, че потреблението на ядки обратно пропорционално на риска от настъпване на смърт.

Увеличават ли фъстъците продължителността на живота
4.4 (87.84%) 51 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 11, 2015 12:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи