Увреждат ли зърнените храни кожата

Мария
Написана от Мария февруари 1, 2015 11:46

Увреждат ли зърнените храни кожата

Акценти:

  • Зърнени храни
  • Увреждане на кожата
  • Псориазисът и консумацията на зърнени храни

Свързани:

Въпреки че в зърнените храни се съдържат много полезни хранителни вещества, в някои случаи тяхното изобилие в хранителния режим може да стане причина. Проламините в житните култури могат да предизвикат автоимунна реакция на кожата и да образуват антитела срещу ензимите на кожата.

Лектините, които се съдържат също в зърнените култури, възбуждат възпалителен процес, тези протеини предизвикват алергия, а амилопектините формират пик на въглехидратите в кръвта, водейки до покачването на нивата на инсулина и на инсулиноподобния растежен фактор (IGF). Сред неблагоприятните последствия върху кожата от консумацията на зърнени храни са сърбеж, обрив, лющене, омазняване, напукване и др.

Сред най-разпространените заболявания на кожата, причинени от употребата на зърнени храни са:

1. Акне
Акнето по лицето е на практика проблем, който застига почти всеки съвременен подрастващ, а също и за доста хора в зряла възраст. Въпреки това този кожен проблем е почти непознат за хората, които живеят извън съвременната цивилизация. Аборигените от Папуа-Нова Гвинея или ловците-събирачи от Парагвай не са се сблъсквали с акне, поне по време на 3-годишния период на наблюдение.

Смята се, че акнето се причинява от храни, които предизвикват образуване на инсулин и инсулиноподобен фактор на растежа. Всички зърнени храни повишават нивата на кръвната захари и по този начин се стимулира освобождаването на високи концентрации инсулин и инсулиноподобен растежен фактор. Повтарящите се високи нива на кръвната захар водят до инсулинорезистентност на тъканите. Постепенното повишаване на тези хормони е причина за образуването на акне.

2. Себорея
Това кожно заболяване обикновено се проявява с повишена екскреция на мастните жлези в кожата и червени обриви на лицето, гърдите, гърба и на главата /пърхот/. Себореята се предизвиква от липофилни дрожди и от нарушение на невроендокринната регулация. Това заболяване се среща по-често при хората, които употребяват зърнени храни. И всъщност някои специалисти смятат, че себореята, особено когато се проявява от двете страни на носа е характерен признак на потреблението на пшеница, ръж и особено на ечемик.

3. Псориазис
Това кожно заболяване се проявява с раздразващ кожата, а понякога и обезобразяващ обрив, който обикновено се появява по лактите, коленете, по скалпа и по гърба. Псориазисът обикновено приема формата на издигнати над околната кожа червени петна с бяла, изглеждаща като гланцирана горна повърхност.

Традиционното лечение обикновено включва стероидни кремове, цитостатици, имуносупресори, а също и други скъпоструващи препарати. Лечението може да продължи в продължение на много години и дори десетилетия без видими ефекти.

Псориазисът може да бъде обусловен от имунна реакция на компонентите на глиадина и други протеини, влизащи в състава на зърнените храни. В същото време псориазисът е свързан с цьолиакията и е възможно да възникне в резултат на това автоимунно заболяване. Тази понякога обезобразяваща кожна болест може да бъде обусловена от наличието на антитела (IgA) към глиадина. Пшеничните зародиши съдържат аглютинини /WGA/, които блокират вазоактивния чревен пептид /VIP/, предизвиквайки по този начин възпаление на кожата и появата на псориазис.

4. Екзема
Терминът екзема се използва за назоваването на широк кръг кожни заболявания, които обикновено се съпровождат от зачервяване, сърбеж и могат да се появят навсякъде по тялото. При 1/3 от населението на Земята в определен от живота се появява екзема, като това е особено разпространено сред децата.

Увреждат ли зърнените храни кожата
4.5 (90%) 32 глас[а]

Мария
Написана от Мария февруари 1, 2015 11:46
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

TeMax София открива врати
Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи