В човешкото тяло бе открит ген, резистентен на силата на тежестта

Мария
Написана от Мария март 25, 2015 06:13

В човешкото тяло бе открит ген, резистентен на силата на тежестта

Акценти:

  • Сила на тежестта - резистентен ген
  • Триизмерни клетъчни натрупвания
  • Присаждане на тъкани на лицето

Свързани:

Теорията за това, че формата на телата на животните се обуславя от силата на тежестта, още преди 100 години, беше представена от биологът и математик Д’Арси Томпсън. Тогава той предположи, че определена сила на тежестта може да застави човека да ходи на 4 крака.

Томпсън тогава твърдял, че при увеличаване на силата на тежестта на Земята с 2 пъти хората няма да могат да ходят на 2 крака, а повечето от животните ще започнат да се движат като късокраки гущери.

Да проверят действието на тази сила върху човешкия организъм решили представители на международна изследователска група.

Учените под ръководството на д-р Макото Фурутани-Сейки от университета по регенеративна медицина на Япония установили наличието на ген, с помощта на който човек се противопоставя на силата на гравитацията. Освен това специалистите открили какво се случва с хората, ако този ген бъде изключен.

Резултатите от изследването на групата експерти бяха публикувани в научното издание Nature. Съгласно получените данни, поради увреждане на гена YAP при японската оризова риба , тъканите на този жив организъм се изменят по посока на силата на тежестта. Опитното животно загубва пропорциите на тялото си, то става плоско и на практика двуизмерно.

Следва да се отбележи, че разрушаването при човека на гена YAP в клетките също оказва влияние – в организма се преустановява процесът на образуване на клетъчните 3D клъстери.

По този изследването потвърдило, че този ген следва да се смята за основен регулатор на молекулярните механизми, генериращи сила вътре и между клетките на организма. Процесите, за които той отговоря, помагат на клетките да приемат присъщите им форми и да създават такива сложни органи като например очите.

Следва да се припомни, че очите на човека се състоят от лещи и куполообразни структури. За да бъде зрението нормално всички части на окото е необходимо да бъдат с уникална триизмерна форма и да бъдат максимално точно взаимно подравнени.

Но, по-рано учените не са знаели, че съществува определен механизъм, който да свързва 3D формите на тъканите и органите и да отговаря за тяхното взаимно подравняване.

Според авторите на изследването, новото откритие в областта на структурата на човешкото тяло е изключително важно за биоинженерите, които се занимават с отглеждането на телесни тъкани и сложни органи за провеждането на трансплантации.

Учените отбелязват, че подобен механизъм регулира точното взаимно подравняване на тъканите в ембриона, който се развива.

Един от ръководителите на експеримента доктор Щефан Бегби твърди, че откритието на гена YAP ще позволи на учените да напреднат в създаването на сложни телесни органи:

„Днес ние отглеждаме триизмерни натрупвания на клетки в лабораторни условия, въпреки това не успяваме да пресъздадем структурата на тъканите с необходима точност. С помощта на новото откритие се надяваме да започнем създаването на много по-сложни органи“.

В тази връзка следва да се отбележи, че пластичната хирургия в бъдеще може да радикално да се промени. Експертите съобщават за това, че за провеждането на подобни операции ще се използва необичаен принтер, позволяващ да се печатат нови лица за пациентите.

Специалистите вече използват триизмерни принтери за извършване на операции по присаждане на тъкани на лицето. Съвременните технологии позволяват пресъздаването на точно копие на някои части на лицето, като се отчитат личните особености в структурата на черепа и наличието на метални импланти.

В човешкото тяло бе открит ген, резистентен на силата на тежестта
4.6 (91.33%) 60 глас[а]

Мария
Написана от Мария март 25, 2015 06:13
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи