В риск са активните жени – как да избегнете ендометриозата

Мария
Написана от Мария август 18, 2015 17:53

В риск са активните жени – как да избегнете ендометриозата

Акценти:

  • Ендометриоза - профилактика
  • Огнища - репродуктивна функция
  • Нормално тегло - поддържане

Свързани:

Ендометриозата е най-актуалното заболяване в съвременната гинекология, тъй като честотата на заболеваемостта съставлява 10% от всички патологии на женската полова система.

Причините за възникване на ендометриозата са множество, а симптомите невинаги са явни и има и жени, които не забелязват изобщо протичащото заболяване.

Названието на клиничното състояние, произхожда от думата „ендометриум“ – вътрешната обвивка на матката, прикрепена към мускулен слой и отделяща се веднъж месечно по време на менструация.

Ендометриозата се развива, когато клетките на ендометриума започват да мигрират заедно с менструалната кръв извън пределите на матката, попадат в маточните тръби, яйчниците, коремната кухина. Заболяването започва, защо „островчета“ от клетки се закрепват по нови места.

Ендометриозата бива генитална и екстрагенитална. Първата се подразделя на външна и вътрешна. При външната генитална ендометриоза тъкан, подобна на ендометриума се разполага извън кухината на матката по органите и кухините на малкия таз, образувайки увреждания и сраствания.

Обикновено огнищата на заболяването се разполагат по яйчниците, маточните тръби, в областта зад маточното пространство, по сухожилията, поддържащи матката, на шийката на този орган и лигавицата по стените на влагалището. Ако лезиите на ендометриозата се намират в самите стени на матката, това е признак на вътрешна ендометриоза.

Екстрагениталната форма на заболяването се характеризира с наличието на ендометриоидни хетеротопии от външната страна на червата, правото черво, пикочния мехур в областта на пъпния пръстен и по крайниците.

Какво точно води до заболяването, не е известно точно. Има версия, че то се дължи на нарушение на имунитета, поради което имунната система приема „своите“ за „чужди“ и възниква подобие на алергична реакция в лигавицата на матката, която се увеличава, оттича и и съответно се разширява.

Според друга версия нарушение се случва не само в имунната, но и в хормоналната система.

Кой е в рисковата група?

Най-често заболяването се среща при жени на възраст 40-44 години. Същевременно при тези, които имат по няколко деца, то се открива много по-рядко, отколкото при тези, които не са раждали.

Ендометриоза може да се развие при момичета в пубертета и при жени след менопаузата.

По данни на експерти, ендометриозата „обича“ жени, които водя активен, емоционално наситен живот.
В рисковата група влизат:

• Бизнес дамите, които прекарват деня си в грижи, късно лягат да спят, често сменят климатичните пояси.
• Дамите, които прекалено много се пекат на слънце и прекарват доста време в солариуми или често посещават южни курорти. Това се дължи на факта, че слънчевата радиация е един от най-важните рискови фактори, след него идват мръсотията, интензивния масаж.
• Жените с активен интимен живот и честа смяна на партньорите;
• Представителките на нежния пол, които се подлагат на хирургични интервенции. Предизвикващи заболяването фактори също се явяват цезаровото сечение, отстраняването на апандисита, всякакви операции на шийката на матката;
• Жените, които използват вътрематочни контрацептиви;

Как се лекува?

Огнищата на ендометриозата се отстраняват, когато проявленията на заболяването заплашват живота на жената, причиняват ѝ болка или ако само по хирургичен път е възможно възстановяването на репродуктивната функция.

Профилактика

Важно е да се провежда както от жени, които някога са се лекували от заболяването, така и от тези, които никога не са се сблъсквали с него.

• Жената следва максимално да намали нивото на стреса в ежедневния си живот;
• Редовно да посещава гинеколог на всяка възраст. Минимум веднъж на половин година, в най-лошия случай 1 път годишно;
• Своевременно да лекува хроничните гинекологични заболявания;
• Да поддържа нормално за своето телосложение тегло;

В риск са активните жени – как да избегнете ендометриозата
4.4 (88.37%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 18, 2015 17:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи