В училище – отличник, в живота – неудачник. Защо?

Мария
Написана от Мария август 13, 2016 03:03

В училище – отличник, в живота – неудачник. Защо?

Акценти:

  • Качества - тройкаджия
  • Неуспех - пореден
  • Загуби - полезни

Свързани:

Защо блестящото представяне в училище невинаги води до успех в зряла възраст?

Пленник на чужди очаквания

Стремежът всичко в живота да се прави за отличен най-често се заражда в ранното детство. Това е едно от проявленията на юношеския максимализъм.

Да расте способно момченце или умно момиченце – това е кумира на семейството, всичко го хвалят, всичко му се любуват. И постепенно този кумир започва да се любува на себе си, на него му е приятно, че е добър.

Той желае да прави всички по-добре от другите. Получава удоволствие от това, че другите мислят, какво хубаво момче е, и колко е по-добър от всички останали.

Така човек става пленник на чужди очаквания. Всички очакват от него успех, и той се старае с всички сили. Вече не може да си позволи да бъде неуспешен.

Но в живота невинаги успехът ни съпътства навсякъде. Понякога се случват и неуспехи. Те не са приятни за никого, но все пак неуспехът не е повод да се пречупваме или да изпадаме в депресия.

Но именно това може да се случи с отличника, който няма опит с преживяването на малките провали и на големите поражения.

Отличникът в зряла възраст става прекалено внимателен, той не рискува да влезе ролята на лидер, по-добре му е да бъде помощник на лидера, експерт, аналитик.

Може да стане опитен служител, тесен специалист, но не и ръководител. Не е в състояние да взема решения в условия на недостиг на информация, излишък, или пък при изкривяването ѝ, което се налага да правят лидерите, ръководителите и началниците.

Отличникът не може да излезе извън границите на своята компетентност, защото се бои да не реши задачата неправилно. Той прави това, което са го учили в училище, в университета, той трябва да отговаря на очакванията на околните, той е като трамвай, който върви по трамвайната линия, но не може да обърне самостоятелно или да тръгне в друга посока.

Преобразовател на сънното царство

Съвсем друго е с тройкаджията. От детството си той знае какво е това неуспех. Да, той често не е успявал да реши някоя задача в училище, той се е научил да приема това, ходел е с наведена глава, справял се е с унижението от провала и се е радвал на невинаги заслужена победа. Това го е направило гъвкав в общуването и психологически по-устойчив.

Тройкаджиите излизат извън границите на собствената си компетентност – и печелят, отличникът следва каноните, той се бои да направи това, което не знае как се прави.

Още една особеност на всеки социално успешен човек, било то предприемач или политически деец, той е независим от общественото мнение.
Защо отличникът се бои да започне нещо ново?

Всяко ново начинание предполага влизането в ролята на дилетант. И всеки успех започва с някаква загуба. На отличника не му е комфортно в такава роля.

На тройкаджията обаче тази роля много му допада. Отличникът свикнал на победи, болезнено понася загубите. А тройкаджията толкова пъти е гледал бледно, че поредният неуспех няма да го извади от релси. На него му е все едно какво ще се случи. Той има цел – и тя да е социално независим.

Трите основни качества на тройкаджията, които го правят успешен човек – вътрешната независимост от мнението на околните, голямата гъвкавост и наличието на цел.

В училище – отличник, в живота – неудачник. Защо?
4.5 (89.31%) 58 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 13, 2016 03:03
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи