Въглероден оксид – тихият убиец, без който тялото боледува и вехне

Мария
Написана от Мария септември 13, 2016 07:19

Въглероден оксид – тихият убиец, без който тялото боледува и вехне

Въглеродният оксид е смъртоносна отрова за човека и едновременно, жизнено необходимо вещество, без което организмът боледува и вехне.

Как може едно и също химическо съединение да бъде толкова противоречиво. И защо повечето умиращите от отравяне с въглероден оксид са мъже? Какви са особеностите на взаимодействие на въглеродния оксид с човешкия организъм?

Какво е това въглероден диоксид?

Това е безцветен газ, който няма миризма и вкус. Понякога хората твърдят, че го усещат, но всъщност става дума само за миризливите примеси.

Въглеродният оксид е малко по-лек от въздуха, а това означава, че в затворено помещение неговата концентрация ще бъде малко под тавана.

Основното, което следва да се знае за екзогенния въглероден оксид, това е, че е крайно токсичен. Ежегодно от отравяне с такъв газ загиват 1.6 милиона души. 79% от загиналите са мъже, което се обяснява с по-честия им контакт с техника и двигатели.

Преди, във времената на отоплението предимно с печки, отравянията с такъв газ изобщо не били рядкост.
Гражданите се задушавали, несвоевременно затваряйки тръбите на печките.

В групата на особено висок риск влизали миньорите. За контрола на въглеродния оксид във въздуха се използвали канарчета – при най-малка концентрация на газа птичките загивали, и със своята смърт успявали да предупредят миньорите за невидимата опасност.

От онези времена датчиците за въглероден оксид се наричат електронни канарчета. И съществуват както в промишлени така и в портативни варианти.

Автомобилният бум довежда до това, че населението се задушава от този газ много по-рядко, но на мястото на тръбите на печките дошли автомобилите.

Съдържанието на СО в изгорелите газове може да достигне 12%, и сега световната общност се бори със замърсяването на околната среда. Разрешената концентрация на СО в изгорелите газове днес не превишава 1.5-3%.

Особено опасност представляват ситуациите, когато автомобилът засяда заради непроходими условия и ауспухът се задръства със сняг, кал или се залива с вода.

Често в такива ситуации шофьорът вика помощ и остава да я чака, затваряйки автомобила и включвайки двигателя, за да се стопли купето.

Затова и обикновено се препоръчва поне да се отварят всички прозорци, и още по-добре в салона да се сложи детектор на въглероден диоксид.

Още един изключително разпространен източник на въглероден диоксид са цигарите. Въглеродният диоксид, постъпващ в организма в процеса на пушене, неблагоприятно влияе на здравето – повишава риска от увреждането на ретината и от образуване на злокачествени тумори.

Сред другите източници на въглероден диоксид са камините, преносимите генератори и нагревателите с керосин, старите и неизправни газови колонки – при непълно изгаряне на метана вместо въглероден диоксид се образува въглероден оксид, и ако е нарушена вентилацията на уреда, тогава газът влиза в помещението.

Защо е вреден за здравето?

СО е отровен, и неслучайно го наричат тихия убиец. Известно е, че в човешкия организъм за снабдяване с кислород служи хемоглобинът, който образува с кислорода комплекс оксихемоглобин и така го доставя до тъканите и органите.

СО също образува комплекс с хемоглобина, който се нарича карбоксихемоглобин.

И се образува много по-устойчиво съединение. Тоест при контакт със СО процесът на снабдяване на организма с кислород се блокира.

Жизненоважен за здравето

СО е отрова, но тялото може и да го образува, и в този случай, ендогенният СО не само не е опасен, а е жизнено необходим за поддържане на здравето.

Въглероден оксид – тихият убиец, без който тялото боледува и вехне
4.5 (90.31%) 64 глас[а]

Мария
Написана от Мария септември 13, 2016 07:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Най-четени публикации

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи