Ваксина срещу ротавирусна инфекция – „за“ и „против“

Мария
Написана от Мария април 4, 2015 07:29

Ваксина срещу ротавирусна инфекция – „за“ и „против“

Акценти:

  • Ротавирусна инфекция - начин на протичане
  • Рискови групи
  • Безопасност на ваксините

Свързани:

Ротавирусната инфекция е основна причина за стомашно-чревни разстройства в ранна детска възраст. За разлика от останалите чревни инфекции, най-често децата боледуват пролетта и зимата.

Специфична терапия за тази вирусна инфекция за сега не е разработена. Защита срещу ротавирусна инфекция може да осигури само ваксината.

Повече от половината от всички случаи на диария при децата до 5-годишна възраст се предизвикват от ротавируси – през зимата повече от 80%. Заболяването се предизвиква от вируси от групата на реовирусите.

Инкубационният период /времето от заразяването до проявлението на началните симптоми/ е около 1 денонощие.
Ротавирусната инфекция обикновено протича по-тежко в сравнение с другите чревни инфекции.

Заболяването се характеризира с остро начало, съпроводено с повръщане и с повишена температура. Обикновено на следващия ден се появява много течен воднист фецес, който лесно може да доведе до обезводняване на детския организъм.

Най-често заболяват бебета на възраст от 6 месеца до 1 година, но 1/3 от случаите се регистрират при деца през първите месеца от техния живот. На възраст до 2 години всички деца минимум еднократно прекарват ротавирусна инфекция.

До 5-тата си годишнина те обикновено са преболедували от нея 2 пъти, в резултат на което се изгражда устойчив имунитет към всички типове ротавируси.

Изследванията показват, че разпространеността на ротавирусната инфекция слабо зависи от социалните и комуналните условия, водоснабдяването и обществената хигиена.

Много често тази инфекция се дължи на вътреболнично заразяване, т.нар. ятрогенни инфекции, от които не спасява дори и най-строгото съблюдаване на хигиенните правила.
Във връзка с това, за защита на най-малките е създадена ваксина срещу ротавирусите. Така например, ваксината „Ротарикс“ /Великобритания/ е лицензирана в 125 страни по света, като успешно е преминала изпитания в Европейския съюз.

Въвежда се два пъти перорално. Но в България се внася белгийски вариант на „Ротарикс“, но въпреки това действието ѝ е идентично.

Защитният ефект се проявява още след въвеждането на първата доза на ваксината, а след второто прилагане се изгражда устойчив имунитет към всички типове.

Интересно е, че при ваксинираните деца по-рядко се срещат тежки форми на други чревни инфекции – възможно е това да се дължи на създаването на локален чревен имунитет.

Ваксината „Ротатек“ /Нидерландия/ от 2006-та година е включена в Националния имунизационен календар в САЩ, от 2007-ма година се използва в европейските страни. Прилага се перорално трикратно.

Статистиката показва, че прилагането на тази ваксина по света, е довела до понижаването на заболеваемостта от ротавирусни инфекции с 2 пъти.

В България ваксината срещу ротавируси е включена от април 2010 година като препоръчителна, тоест не се заплаща от НЗОК, в имунизационния календар.

В препоръчителния имунизационен календар е разписано приложението на ваксината „Ротарикс“ – белгийският вариант. Първият прием е през 2-рия месец, но не по-късно от 6-ти месец и втори прием на 3-ти месец или 4 месеца след първото прилагане.

Двете ваксини“ Ротарикс“ и „Ротатек“ могат да се прилагат едновременно с другите ваксини, освен противотуберкулозната.

Ротариксът се препоръчва да се въвежда заедно с комбинираната ваксина срещу коклюш, тетанус и дифтерия, т.нар. DTP ваксина /у нас се прилага ваксината HEXACIMA, която е 6-валетна срещу дифтерия,тетанус, коклюш, хепатит В, полиомиелит и хемофилус инфлуенце/. „Ротатек“ е разрешена да се прилага от 6-тата седмица от живота на детето.

Изследванията на европейски учени показват, че Ротарикс е безопасна за прилагане, дори при недоносени деца и при бебета, инфектирани с ХИВ.

Ваксина срещу ротавирусна инфекция – „за“ и „против“
4.4 (87.87%) 61 глас[а]

Мария
Написана от Мария април 4, 2015 07:29
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи