Ваксината срещу морбили предпазва и от множество други опасни за живота на децата инфекциозни заболявания

Мария
Написана от Мария май 16, 2015 10:41

Ваксината срещу морбили предпазва и от множество други опасни за живота на децата инфекциозни заболявания

Акценти:

  • Дребна шарка - силно заразно заболяване
  • Пневмония - повишаване на риска след дребна шарка
  • Смъртност от морбили

Свързани:

Преимуществата от ваксинацията срещу морбили /дребна шарка/ не се ограничават само до осигуряване на защита срещу това заболяване. До този интересен извод стигнали авторите на изследване, публикувано неотдавна в списание Science.

Дребната шарка е силно заразно вирусно респираторно заболяване, което остава една от водещите причини за високата детска смъртност в много части на света.

Ново изследване установило, че предпазвайки от морбили, ваксината предотвратява също и предизвиканите от това заболявания увреждания на имунната система, които правят децата по-уязвими към множество други инфекциозни заболявания в период от 2-3 години след прекарването на заболяването.

Това изследване било съсредоточено върху изучаване на явление, наречено „имунна амнезия“.

Същността на този феномен се състои в това, че инфекциозното заболяване дребна шарка разрушава клетките на имунната система, които „помнят“ как да се борят с патогените, с които организмът вече се е срещал и срещу които е формирал специфичен имунитет.

Предходни изследвания предполагат, че „имунната амнезия“ след прекарана дребна шарка е с продължителност 1-2 месеца.

Новото изследване, в основата на което са залегнали десетилетия наблюдения на деца в САЩ, Дания, Англия и Уелс, показало, че увреждането но имунната система, предизвикано от дребна шарка, се съхранява средно в продължение на 28 месеца.

В рамките на този период децата, преболедували от морбили, по-често умират от други инфекции във връзка с продължителното изтощение на имунокомпетентните клетки, притежаващи памет, предизвикано от вируса, предизвикващ силно заразното инфекциозно заболяване.

„Изследването показва, че дребната шарка може да оказва коварно дългосрочно въздействие върху имунната система и да увеличава риска от инфекции за децата, в период от няколко години след излекуване от заболяването“ – това заяви Michael Mina – епидемиолог и имунолог от катедрата на Принстънския университет по инфекциозни заболявания, който е водещ автор на настоящото изследване.

„Проучването също показва, че в изучаваните високоразвити държави преди въвеждането на ваксинацията срещу морбили, вероятно повече от 50% от всички смъртни случаи на деца, дължащи се на инфекциозни заболявания са пряко или косвено свързани с дребната шарка. “

Резултатите от това изследване излизат своевременно, тъй като в последно време нараства безпокойството сред лидерите на общественото здравеопазване за родителите, които отказват да ваксинират децата си срещу морбили, аргументирайки избора си с клеветнически твърдения за безопасността на ваксините или с религиозни и други причини.

„Нашата научна работа потвърждава важността от запазването на високо ниво на обхват на ваксинацията срещу морбили, тъй като последствията от дребната шарка могат да бъдат много по-разрушителни, отколкото ние сме си представяли по-рано“ – посочва Michael Mina.

Резултатите от изследването показват, че морбили инфекцията увеличава детската смъртност от другите патогени, в частност – от пневмонии, сепсис, бронхит, бронхиолит и диарийни заболявания.

Според отчетите на Световната здравна организация за периода от 2000 до 2013 година глобалната смъртност от морбили се е понижила с 75%, въпреки че през 2013-та година все още са били регистрирани 145 хиляди смъртни случаи, дължаща се на инфекциозното заболяване.

Следва да се допълни, че преди около 3 месеца американската академия по педиатрия публикува обновените клинични препоръки за лечението и профилактиката на морбили.

Тази стъпка беше предизвикана от общонационалният ръст на заболеваемостта от дребна шарка, която се наблюдава сега в САЩ.
За щастие в България последните случаи на това заболяване се регистрирани през 2013 г.

Ваксината срещу морбили предпазва и от множество други опасни за живота на децата инфекциозни заболявания
4.4 (87.91%) 43 глас[а]

Мария
Написана от Мария май 16, 2015 10:41
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи