През есента лесно се хваща вирус и дори грип.

Щом ни се случи такава неприятност, си припомняме домашните средства, в които задължително има чесън или мед.

Много често, дори след оздравяване, някои симптоми остават, и справянето с тях не е лесно.

Но ние открихме рецепта, която само за ден ще ви отърве от болките в гърлото.

Съществуват множество рецепти за напитки и ястия, съдържащи суров чесън, който помага за укрепване на устойчивостта на организма на вируси и бактерии.

Тези рецепти могат да се използват за лечение на настинка, болки в гърлото и за ускоряване на оздравяването от грип. Днес ще добавим в този списък още един – чесново-меден сироп срещу болки в гърлото.

Следва да се отбележи, че вкусът на чесново-меденият сироп е доста приятен, особено, ако се отчита колко отвратителни могат да бъдат сиропите за гърло.

Освен това можете да променяте съставките по собствен вкус.

Ако желаете да съвместявате приемът на лекарство със сироп, трябва да се уверите, че не поставяте под заплаха ефективността на полезните за здравето съставки.

Чесън, мед и куркума имат еднакво благоприятни за здравето антибактериални, противогъбични, противовирусни и противоракови свойства, затова и сиропът има тройно действие.

Плюс лимон, богат на витамин С, който подсилва защитните сили на организма.

Важни факти, които следва да се отчетат при приготвяне на сиропа

• Алицин

Важна съставка в чесъна, който стимулира имунната система.

Освобождава се, когато разрязваме чесъна, а най-добре се стабилизира, когато го смесваме с течности.

Но ефектът не е вечен.

Ако желаете да направите сироп или течност за жабурене, сложете пресни, счукани скилидки чесън в течност 10 минути преди използване на средството.

Освен това, топлината значително намалява концентрацията на чесън в алицина.

Това налага чесъна да не се излага на високи температури, ако желаете да го използвате за медицински цели.

• Използвайте суров мед

Не съдържа алицин, но прополисът при нагряване до 35 градуса значително влошава благоприятните за здравето свойства.

• Щипка черен пипер

Помага за по-добро усвояване на куркумина, на което вещество куркумата дължи антибактериалните и противовирусни свойства.

Защо да се измъчваме и да приготвяме домашни средства за борба със симптомите, след като можем да си купим антибиотици и да приключим с болестта?

Не трябва да се забравяме и за антибактериалната резистентност.

Вирусите и бактериите бързо мутират и се адаптират, затова и много лекарства бързо губят своята ефективност и не могат да се борят с тях.

Рецепта за чесново-меден сироп срещу болки в гърлото

Време за приготвяне – 10 минути

Съставки

• 3-4 пресни скилидки чесън – счукани, не нарязани;
• 2 супени лъжици куркума на прах или 5 см стрит на прах къс прясна куркума;
• 1/3 чаена лъжичка млян черен пипер;
• ½ чаша от кафе суров мед;
• Сок от ½ лимон;

Начин за приготвяне

• Сложете мед, лимонен сок, млян черен пипер и куркума на прах в малка купа и използвайте лъжица, смесете до еднородна маса;

• Сега добавете счуканите скилидки чесън и прясната куркума, ако сте решили да ги използвате заедно с тази на прах

Отново смесете и ги оставете да престоят около 10 минути.

Забележки

• Можете да ядете куркума в неограничени количества, но не употребявайте повече от 1/2 -1 малка скилидка чесън на ден.

Суровият чесън в големи количества може да навреди на стомаха;

• Сиропът може да се съхранява в хладилника 2-3 дни;