Въпрос към сексолога – да се съгласяваме ли на прощален секс

Мария
Написана от Мария август 24, 2016 23:27

Въпрос към сексолога – да се съгласяваме ли на прощален секс

Акценти:

  • Допамин - понижаване
  • Златна среда - прощаване
  • Лов - бивш партньор

Свързани:

За секса на прощаване се спори много, като диапазонът на мнения е от „задължително“ до в „никакъв случай“. Безспорно е едно – сексът на прощаване, това винаги е събитие.

И много често след такова прощаване отново казваме „привет“, и нашите отношения излизат на качествено ново ниво. Но да се надяваме на такъв резултат – не е най-добрата мотивация, защото това е манипулация, когато открито говорите за раздяла, а всъщност се получава, че отново се събирате.

А подобни игри често завършват с разочарования или конфликти. Да оставим сега манипулативните функции на прощалния секс, който много държат като жокер в ръкава, за да разтърсят партньора или да върнат партньора, и ще се опитаме да се ориентираме в тази съвсем не проста тема.

Първият важен момент, от който зависи подходяща ли е тази форма на прошка – начало на търсене на новото или съхранение на старото.

Нашите сексуални стратегии са ни заложени генетично, раждаме се с тях, и условно могат да се разделят на 2 групи – стратегия на хомеостаза, и на съхранение /хората, които прилагат тази стратегия могат да се разделят на 2 групи – пазители и стратегия на морфогенеза – промени, развитие, тях ги наричаме „ловци“/.

Полът далеч невинаги се определя от стратегията. Представителите на тези 2 групи се срещат и сред мъжете, и сред жените.

„Ловците“ обичат състоянието на влюбеност, допаминовата загуба – именно този хормон отговаря за яркия емоционален елемент.

На такива хора често им се струва, че в отношенията им се появила скука, когато се понижава нивото им на допамин, психологически много по-лесно преживяват края на връзките си.

Такива партньори най-често стават инициатори на секса на прощаване, и получават ярки незабравими емоции. Ловците – и мъжете, и жените, с радост поднасят този прощален подарък, дори и през сълзи.

А за „пазителите“, които са по-чувствителни към окситоцина – хормона на привързаността, прощалният секс може да стане истински крайъгълен камък.

За тях е по-добре да се откажат от такъв експириънс. Същевременно, за ловеца яркият финал е достоен край на отношенията, а пазителят може си помисли, че може да има надежда за втори шанс, и тази разлика във възприятието да му донесе болка. Прощалният секс за ловеца – това е винаги хонорар, а за пазителя – нов аванс.

Вторият важен момент – ценността на човека, с който се прощавате. Тук е важна златната среда. Ако вече не желаете да бъдете с такъв човек, ценността на бившия партньор не е голяма, то прощалният секс рискува да се превърне не просто в мазна точка, а в уродлива клипса, да предизвика чувство за вина и неприязън към себе си и към партньора.

Ако пък се прощаваме с много ценен човек, който обичаме още, прощалният секс може да стане нещо повече, и да ни достави ярко мазохистично удоволствие.

Раздялата ще бъде страстна и драматична. Но има риск меденият месец на раздялата да се проточи дълго, и това да попречи на трезвото приемане на факта на приключване на отношенията, да се оплетем в миналото.

Когато връзките приключват, изчерпват се, двойките се разделят по различен начин. Случва се, у един от тях да остане някакво привличане към бившия, приятни спомени, а при другите тъга, вакуум.

Въпрос към сексолога – да се съгласяваме ли на прощален секс
4.5 (89.43%) 70 глас[а]

Мария
Написана от Мария август 24, 2016 23:27
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи