Варицела

Калина
Написана от Калина юли 24, 2014 07:54

Варицела

Акценти:

  • Какво е варицела?
  • Какво да правим ако сме болни?
  • Трудно ли е лечението?

Свързани:

Какво е варицела?

Варицела е силно заразно заболяване, при което засегнатите са предимно деца. Другото му наименование е лещенка, понеже обривът, който се появява по кожата на болния наподобява лещено зърно. Причинителят на варицелата е Varicellazostervirus, чието предаване се осъществява предимно чрез въздуха, когато заразеният кихне или се изкашля. Друг начин за заразяване е чрез докосване на мехурите или гнойта на болния от едра шарка.

Варицелата се проявява като силно сърбящ червен обрив, който се проявява като пъпки и циреи по цялото тяло обикновено при деца.

Симптоми при варицела

Някои от първоначалните симптоми обикновено много приличат на тези на сезонния грип – повишена температура, главоболие и болки в гърлото. Около два дни след това се появява и обрив, който е в локализирана част от тялото предимно в областта на корема.

Но няколко дни по-късно по цялото тяло на заразения се появяват пъпки, като обрив се появява дори по лигавицата на устната кухина, гениталиите, окосмената част на главата и ануса. Само няколко часа по-късно по появилите се пъпки израстват и гнойни мехурчета (везикули), които често предизвикват и силен сърбеж.

Децата обикновено прекарват по-леко варицела като обривът е възможно да не бъде по цялото тяло. Лекарите предписват на болните около 10 дни да си останат вкъщи, препоръчва им се само почивка, като това е необходимото време за организма да се възстанови от заболяването.

Обривът трябва да се третира три пъти дневно с Ментолов спирт , който дезинфекцира кожата и изгаря гнойните мехурчета и така сърбежът намалява. Болният трябва максимално да ограничава разчесването на гнойните мехурчета, затова при по-малки деца е добре да се изрежат ноктите, за да не разраняват везикулите при сърбеж.

При варицела обривът обхваща и вътрешната част на устата и затова се препоръчва да се избягва приема на пикантни и кисели храни, а в менюто на болния да присъстват основно плодове, зеленчуци и леки по-течни храни, като повечето лекуващи лекари предписват и прием на витамини под формата на хранителни добавки.

Важни неща за страдащите от варицела

По никакъв повод болният от варицела не трябва да влиза в контакт с бременни жени, които не са преминали едра шарка, тъй като вероятността от предаване на заразата от болен на човек непрекарал варицела е 80 %. Особено опасно е заразяването на бременна, защото тя може да предаде вируса причинител на плода, а това в първите три месеца от бременността може да му причини тежки малформации.

Често проявяващо се усложнение при варицела е повторната инфекция на гнойните мехурчета, в резултат на тяхното разкъсване при чесане и от това възпаление е възможно да се възпали и околната тъкан около обрива.

Понякога в резултат на варицелата е възможно да се развият и заболявания на горните дихателни пътища като гнойна ангина и синузит. Също така се срещат и случаи, при които се възпалява ухото (отит).

Важно е да се знае, че след като човек прекара веднъж варицела организмът си изгражда доживотен имунитет срещу вируса причинител на болестта и трябва да приемем, че е по-добре да прекараме като по-малки това заболяване, тъй като преминава по-леко и вероятността от развитие на усложнения е по-малка.

В някои държави в задължителния имунизационен календар присъства и ваксина срещу вируса причинител на варицела, но в България дори не е включена в списъка на ваксините, предназначени за легална употреба.

Организмът на болния сам се справя с варицелата, основната задача на лечението е по-скоро да облекчи симптомите на болестта и да подкрепи имунната система на заразения като така се съкрати времето за възстановяване.

Варицела
4.6 (91.22%) 41 глас[а]

Калина
Написана от Калина юли 24, 2014 07:54
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Съжаляваме, все още няма публикувани коментари, но ти може да си първият, който ще направи това!

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Твоя email няма да бъде публикуван.
Задължителните полета са маркиран с *

Торбалан - Онлайн магазин за забавни щампи